TOP

Rode cijfers voor Inditex, vrouwenmodemerk 10 Feet stopt en Duitse staatssteun voor Tom Tailor

Het Nederlandse vrouwenmodemerk 10 Feet gooit de handdoek in de ring. Verder krijgt Tom Tailor steun vanuit de Duitse overheid en schrijft Inditex voor het eerst rode cijfers in een kwartaal. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van woensdag 10 juni.

Kwartaalverlies voor Inditex

Inditex heeft door de coronacrisis een zwaar eerste kwartaal achter de rug. Het Spaanse moederbedrijf van onder meer Zara, Bershka en Massimo Dutti noteerde een verlies van €409 miljoen in de periode februari tot en met april. Dat was een jaar eerder nog een winst van €734 miljoen. Het is het eerste kwartaalverlies ooit voor het bedrijf. De omzet ging fors omlaag, van bijna €6 miljard naar €3,3 miljard. Het bedrijf moest vanwege corona duizenden winkels wereldwijd tijdelijk sluiten. De coronamaatregelen waren niet alleen maar slecht voor het bedrijf: de onlineverkopen stegen in april met maar liefst 95%.

Staatssteun voor Tom Tailor

Het in diepe financiële problemen verkerende modebedrijf Tom Tailor krijgt steun van de Duitse overheid. Het gaat om een financiering van €100 miljoen met staatsgarantie. Daarnaast hebben de banken hebben ermee ingestemd om de reeds bestaande financiering, van in totaal €335 miljoen, tegen grotendeels ongewijzigde voorwaarden te verlengen tot september 2024. De extra lening van de overheid moet de toekomst van Tom Tailor veiligstellen, meldt het persbericht. Het Duitse modebedrijf kampt sinds begin dit jaar met verlies door tegenvallende resultaten, met name van dochteronderneming Bonita. De coronacrisis maakt de financiële situatie bij het bedrijf nog problematischer.

10 Feet houdt ermee op

Het Nederlandse vrouwenmodemerk 10 Feet stopt er na 21 jaar mee. De coronacrisis is één van de factoren die hierbij een rol spelen, vertelt mede-oprichter Andrea Hilgersom in een exclusief interview met Textilia. De uitbraak van het virus maakte het in januari vrijwel onmogelijk om een nieuwe collectie te ontwikkelen in China. Daarnaast werkt het merk uitsluitend met stenen winkels, die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. “We hebben uiteindelijk de moeilijke beslissing genomen om met het merk te stoppen”, aldus Hilgersom. 10 Feet heeft naast verkooppunten in Nederland klanten in onder andere België, Duitsland, Denemarken, Israël en Ierland. Zij krijgen geen collecties meer uitgeleverd. Per 1 augustus zijn alle acht medewerkers uit dienst. De webshop blijft voorlopig in de lucht, waar de voorraad voorlopig nog wordt verkocht aan consumenten.

Modefabriek en Euretco nieuwe partners Digital Fashion Week

Modefabriek en Euretco Fashion sluiten zich aan als eventpartners bij de Digital Fashion Week, die van 28 tot en 30 juli plaatsvindt. Het digitale beursconcept geeft mode-ondernemers de mogelijkheid gedurende drie dagen een overzicht te krijgen van nieuwe collecties van merken en inspiratie op te doen, aldus Fashion Cloud in een persbericht. Fashion Cloud houdt zich vooral bezig met data-uitwisseling in de modebranche, zoals met de inkoopapp OrderWriter.

Weer iets meer mensen in de winkelstraten

Volgens retailadviesbureau RMC was het op dinsdag 9 juni 43,2% rustiger dan vorig jaar en 3,3% drukker dan vorige week in de Nederlandse winkelstraten. RMC meet door heel Nederland en ziet kleine toenames in drukte verspreid over het land. Zo nam de drukte op de Ostadelaan in Alkmaar met 2,7% toe ten opzichte van vorige week. Op de Demer in Eindhoven werden gister 3,0% meer passanten geteld dan een week geleden. Er zijn ook plaatsen waar het minder druk werd zoals de Herenstraat in Groningen waar 8,4% minder mensen langskwamen dan een week geleden.

Credit hoofdbeeld: Inditex