TOP

Ontslagen winkelmedewerkers van failliete ketens krijgen hulp

Medewerkers van onder meer mode- en schoenenwinkels die failliet zijn gegaan, krijgen hulp van de overheid, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners. Zij willen voorkomen dat deze werknemers tussen wal en schip raken.

Aanleiding voor het plan om de duizenden ontslagen winkelmedewerkers de helpende hand te bieden, is de reeks faillissementen in de detailhandel. Dat schrijft De Telegraaf. CNV Vakmensen verwacht bovendien dat er voor de zomer meer dan tienduizend ontslagen vallen, zegt voorzitter Piet Fortuin.

Mobiliteitscentrum

Volgens Fortuin gaat het om personeel dat soms wel twintig jaar in de winkel heeft gestaan en nu moet solliciteren. “Ze komen zonder enige scholing en ontwikkeling op de arbeidsmarkt terecht.” De vakbond wil graag dat er een landelijk mobiliteitscentrum voor de detailhandel wordt opgericht, dat deze mensen kan begeleiden. Hij zegt dat een dergelijk centrum bij het faillissement van het Groningse bedrijf Aldel in 2014 succesvol was. 250 van de 346 werknemers vonden toen een nieuwe baan.

Groot aanbod verkooppersoneel

Detailhandel Nederland staat positief tegenover zo’n centrum. Het ministerie van Sociale Zaken laat bij monde van een woordvoerder weten dat een mobiliteitscentrum een van de opties is. “We kijken wat de beste manier is om mensen te begeleiden.”

Volgens het UWV is het aanbod van verkooppersoneel momenteel groot. Uit de cijfers blijkt echter dat de groei van het aantal banen minder groot is vergeleken met vorig jaar. Het gaat om 11.000 banen en volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes gaat het vooral om functies in distributiecentra, klachtenafhandeling en webdesign.