TOP

Modeprijs Grand Seigneur uitgereikt aan Gemeentemuseum in Den Haag

De hoogste modeonderscheiding in Nederland, de 'Grand Seigneur', is op 4 februari uitgereikt aan het Gemeentemuseum Den Haag.

De Grand Seigneur is op 4 februari door ondernemersorganisatie Modint uitgereikt aan het Gemeentemuseum in Den Haag. Madelief Hohé, conservator Gemeentemuseum Den Haag, ontving de prijs , die voor de 27e keer werd uitgereikt, donderdagavond uit handen van Modint-voorzitter Han Bekke. 

Volgens juryvoorzitter Han Bekke heeft de jury, die unaniem voor het museum heeft gekozen, gekozen voor het Haagse museum vanwege de ‘ jarenlange inzet van het Gemeentemuseum door met prachtige tentoonstellingen mode in historisch perspectief en onder de aandacht van een breed publiek te brengen’.

Daarnaast roemt de jury de ‘rol van het museum in het borgen van het culturele erfgoed van mode, waarbij nog steeds aankopen worden gedaan om de omvangrijke collectie aan te vullen’. 

Exposities

Zo maakte het museum exposities over Frans Molenaar (1986), Givenchy gedragen door Audrey Hepburn (1988), Hollywood Kostuum (1999), De Ideale Man (2008), Haute Couture (2010), Fabulous Fifties (2012), Chanel (2013) en de expositie die nog t/m 7 februari a.s. te zien is: Ode aan de Nederlandse mode. 

Voorgangers

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Viktor & Rolf, Lidewij Edelkoort, mode-illustrator Piet Paris, schoenontwerper Jan Jansen, G-Star Raw, Claudia Sträter, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. De laatste Grand Seigneur werd in 2014 uitgereikt aan modeontwerper Jan Taminiau.

Over de prijs

De Grand Seigneur is in 1984 ingesteld om personen dan wel ondernemingen of instellingen te onderscheiden die door daad, prestatie en persoonlijkheid tot vorming van een beter begrip van mode en kleding hebben bijgedragen. Modint maakte donderdag op 14 januari 2016 bekend dat de Grand Seigneur dit jaar naar het Gemeentemuseum Den Haag ging.