TOP

Nieuwe wet populair in strijd tegen faillissement

Een groeiend aantal bedrijven doet een beroep op de WHOA om een faillissement te voorkomen. Deze wet stelt levensvatbare bedrijven in staat een schuldenlast te herstructureren, voordat het tot een faillissement komt.

Beeld: Tingey Injury Law Firm via Unsplash

Naar verwachting zal het aantal zaken dit jaar ruimschoots verdubbelen. Dat schrijft het FD op basis van gegevens van de Raad voor de Rechtspraak en van faillissementsadvocaten. De WHOA – Wet Homologatie Onderhands Akkoord – voorkomt dat schuldeisers dwarsliggen bij een betalingsregeling en een faillissement kunnen aanvragen. 

Schuldenlast herstructureren

De WHOA stelt levensvatbare bedrijven in staat een schuldenlast te herstructureren voordat het tot een faillissement komt. Ook geeft de wet de nodige flexibiliteit, geeft advocaat Wim Vondenhoff aan. “Verschillende categorieën schuldeisers mogen anders behandeld worden.” Dit stelt ondernemers in staat om bijvoorbeeld financiers minder of later te betalen dan leveranciers. Op deze manier houden bedrijven in deze periode de voorraad op peil. Toch is de WHOA-procedure niet voor alle ondernemers een alternatief. De kosten kunnen al snel oplopen tot 30.000 euro. Vondenhoff: “Bij een schuld van minder dan een ton is deze procedure eigenlijk niet zinvol.”

Ultimatum van fiscus

In 2022 begonnen 111 bedrijven een WHOA-procedure. Tot nu toe gaat het in 2023 al om 116 ondernemingen. De komende maand wordt een flinke stijging van het aantal WHOA-zaken verwacht. Op 1 oktober loopt de speciale coronaregeling van de Belastingdienst af. Ook liep op dinsdag 29 augustus het ultimatum van de fiscus af. Ondernemers met coronaschulden moeten dan zorgen dat ze geen betaalachterstanden hebben of een regeling met de Belastingdienst hebben getroffen.