TOP

Horeca in winkels niet langer onmogelijk

De gemeente Amsterdam schaft de exploitatievergunning af die voor horeca in mengformules als Hutspot moet worden aangevraagd.

Conceptstores zoals Hutspot zullen naar alle waarschijnlijkheid minder problemen gaan hebben met een horeca gelegenheid in de winkel. Retailnews meldt dat de gemeente Amsterdam de exploitatievergunning gaat afschaffen die nodig is voor horeca in mengformules.

Volgens een woordvoerder van de PvdA zal de maatregel alleen gelden voor horecagedeeltes waar geen alcohol wordt geschonken en de omgeving geen overlast zal ervaren.

Hutspot kwam vorig jaar in het nieuws toen Het Parool berichtte over de sluiting van het horecagedeelte bij de conceptstore. De ruimte die zij hadden ingericht voor horeca was volgens de gemeente Amsterdam te groot.

Hutspot niet op last van gemeente gesloten

De Amsterdamse tv-zender AT5 maakt bekend dat Hutspot, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet op last van de gemeente is gesloten. Nadat de horecagelegenheid van de winkel in september sloot, ontstond de discussie over het al dan niet toe staan van horeca in een concept-store.

Na vragen aan het college van b. en w. door de PvdA en de VVD over de vermeende sluiting blijkt dat Hutspot zelf tot de conclusie kwam dat de mogelijkheden om horeca in het pand te exploiteren ‘te beperkt zijn’.

Hutspot-medeoprichter Pieter Jongens zei in 2014 voor het voortbestaan van Hutspot niet afhankelijk te zijn van de horeca, maar hij wel graag een discussie op gang wil brengen over de regels van de gemeente. Jongens is nog niet in staat geweest te reageren op het bericht afkomstig van AT5.

Mengformule

Een winkel mag officieel twintig procent van het oppervlak gebruiken voor horeca, met een maximum van twintig vierkante meter. Hutspot is een van de vele conceptstores in Amsterdam en verhuurt winkelruimte aan beginnende en gevestigde ondernemers. Dit loopt uiteen van kunstenaars tot kledingmerken. Volgens de eigenaren van Hutspot was de koffiehoek als ontmoetingsplek een onmisbare schakel in het geheel.