TOP

Kingpins Show viert 20-jarig jubileum en 10-jarige aanwezigheid in Amsterdam met nieuwe denim initiatieven 

Kingpins Show is een icoon onder denimliefhebbers. Tijdens de beurs ontdek je niet alleen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van denim, maar kun je ook inspirerende seminars bijwonen en netwerken met de wereldwijde denim community. Dit jaar is extra bijzonder, want Kingspins Show blaast twintig kaarsjes uit! Tegelijkertijd markeert het ook het tienjarig jubileum van het evenement in Amsterdam. Op 24 en 25 april zal deze mijlpaal groots worden gevierd met de lancering van nieuwe, toffe denim initiatieven. Als kers op de taart spraken we met Vivian Wang, Managing Director en Head of Global Sales, die vanaf het allereerste begin betrokken is geweest bij de totstandkoming van de exclusieve denim beurs. 

Tekst: Caro van Dijk
Beeld: Kingpins Show

Kingpins Show viert zijn 10-jarige aanwezigheid in Amsterdam, gefeliciteerd! Hoe kijken jullie terug op de afgelopen 10 jaar?

“Dit jaar vieren we het 20-jarig jubileum van de eerste Kingpins Show in New York en het 10e jaar in Amsterdam. We hebben in de loop der jaren Kingpins Shows en evenementen over de hele wereld georganiseerd, maar we zijn extra trots op onze geschiedenis in Amsterdam. De stad heeft een bijzonder plekje in ons hart.”

De branche is voortdurend in beweging en de tijden veranderen. Wat zie je als de grootste uitdagingen en kansen in de mode- en denimindustrie?

“Op dit moment zien we dat de grootste uitdagingen in onze branche tegelijkertijd ook de grootste kansen bieden. Veel denimmerken, productiebedrijven en leveranciers zijn hard aan het werk om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen die in lijn liggen met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De deadline van 2030 om onze industrie te transformeren voor mens en planeet nadert snel. Er is al veel vooruitgang geboekt, maar we hebben nog een lange weg te gaan om ervoor te zorgen dat onze industrie schoner, veiliger en verantwoordelijker wordt.”

Wat zijn de ambities van Kingpins Show op het gebied van duurzaamheid?

“Duurzaamheid en circulariteit staan centraal in veel van onze initiatieven. Onlangs lanceerden we twee speciaal ontworpen projecten om zowel onze bezoekers als exposanten te informeren en inspireren, zodat zij verantwoorde inkoopbeslissingen kunnen nastreven. Ons initiatief ‘Most Sustainable Product’ (MSP) is een doorlopende inspanning om gedetailleerde informatie te delen over de innovatieve en duurzame producten en processen van onze exposanten. Daarnaast hebben we het initiatief ‘One Denim’ geïntroduceerd, met als doel het verminderen van verspilling in de denimindustrie door de diversiteit aan creativiteit te demonstreren die mogelijk is met slechts één basismateriaal. Bezoekers van onze show in Amsterdam hebben de mogelijkheid om beide initiatieven te verkennen aan de hand van interactieve installaties.”

”Onze shows en evenementen bieden een ontmoetingsplaats voor iedereen in de branche,
van productiebedrijven en leveranciers, tot merken en retailers.”

Wat is naar jouw mening de kracht van denim in 2024, gezien zowel merken als retailers?

“Sinds het einde van de pandemie ondergaat denim een transformatie. We zien experimenten en innovaties opkomen, zowel van high-end ontwerpers als van streetwear influencers. Ik verwacht dat we nog steeds nieuwe denim-silhouetten zullen zien ontstaan, een trend die we zullen verkennen tijdens het ‘Future Fits Forum’. Dit panelgesprek en de bijbehorende installatie zullen zich richten op de evolutie van pasvormen in de komende vijf jaar.”

Waar kijk je naar uit in deze editie, en waarom? Wat mogen bezoekers zeker niet missen?

“Bij al onze shows en evenementen streven we ernaar om zowel onze bezoekers als exposanten te informeren en te inspireren. Tijdens de seminars behandelen we belangrijkste kwesties die onze branche beïnvloeden. Deze editie hebben we panelgesprekken georganiseerd over de impact van kunstmatige intelligentie op het ontwerp, de productie en de toeleveringsketen van denim, alsook een discussie over het Digital Product Passport, voorgesteld door de Europese Commissie, dat consumenten informeert over de sociale en milieu-impact van hun producten.

In ‘The Boxes’, de installatieruimte voor creatieve samenwerking van Kingpins, zullen stukken te zien zijn die zijn gemaakt door de panelleden van het ‘Future Fits Forum’, naast ‘Key Pieces from Inspiring Wardrobes Around the World’, een verzameling inspirerende kledingstukken van leden van de wereldwijde denimcommunity.

Nieuw deze keer is de Kingpins’ Gallery, een trend ruimte met de beste stoffen en fournituren van de exposanten van de show.”

Wat zijn je verdere dromen en ambities met Kingpins Show?

“Sinds de begindagen van Kingpins hebben we ons bedrijf altijd beschouwd als meer dan alleen een organisator van beurzen. We zijn ervan overtuigd dat we ons doel hebben bereikt om een platform te creëren dat de wereldwijde denimindustrie verbindt. Onze shows en evenementen bieden een ontmoetingsplaats voor iedereen in de branche, van productiebedrijven en leveranciers tot merken en retailers.

Ik kijk ernaar uit om onze samenwerking met de Verenigde Naties op het gebied van vrouwenemancipatie voor te zetten. Vrouwen vormen een essentieel onderdeel van onze gemeenschap en zijn actief in alle facetten van het bedrijfsleven. Ik hoop dat hun talenten erkend worden en dat er meer kansen komen voor vrouwen in de denimindustrie wereldwijd. Tot slot koester ik een passie voor het mentorprogramma voor de volgende generatie denimprofessionals, waarbij ik hen wil verbinden met ervaren professionals in onze sector. We kunnen onwijs veel van elkaar leren.”

Over KingPins Show

Op 24 en 25 april zal Kingpins Show neerstrijken in de Sugarfactory in Amsterdam. De Kingpins Show is een exclusieve denim sourcing show op uitnodiging, met een zorgvuldige selectie van leveranciers, wasserijen, fabrikanten, fourniturenleveranciers en tech-innovators. In samenwerking met Messe Frankfurt en Material Exchange speelt Kingpins een vooraanstaande rol in het stimuleren van innovatie en duurzaamheid in de denimindustrie. Wil je meer weten over de Kingpins Show? Bezoek dan de website.