TOP

Wat zijn de duurzaamste modeketens van Nederland?

Het bedrijf Rank a Brand heeft een nieuwe lijst gepubliceerd. Wat zijn de duurzaamste modeketens van Nederland? En welke het minst?
Rank a Brand, een organisatie die duurzaamheidsscores van kledingmerken bijhoudt, heeft opnieuw de grootste modeketens in Nederland onder de loep genomen wat betreft ‘eerlijke kleding’. Deze keer zijn er strengere criteria gebruikt.
 
H&M en C&A scoren het hoogste op de ranking van duurzame modeketens. “H&M en C&A zijn nu samen de koploper op weg naar eerlijke kleding, maar hebben niet genoeg gedaan om een B-label (‘goed op weg’) te verdienen. Een positief koopadvies geven we dus ook niet zomaar voor deze ketens.”, licht Rank a Brand toe op de website.
 
Onderaan de ranglijst staan Mango, M&S Mode, Charles Vögele en Wibra, zij krijgen een negatief koopadvies.
 
Primark
 
Opmerkelijk is dat Primark vrij hoog in de ranking staat. De winkel staat in de top vier. Dat terwijl ze al jaren in het nieuws komen om hun slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken. Er werd gesproken dat de winkel, die kleding tegen een extreem lage prijs verkoopt, geen ‘eerlijke kleding’ in de collectie heeft.
 
Rank a Brand reageert op de hoge score van Primark: “Wij hebben bij de laatste jaarlijkse totaalupdate laten zien dat de prijs van de merken weinig verschil maakt voor de arbeidsomstandigheden. In de zin dat dure (luxe) merken niet beter scoren dan goedkopere. De loonkosten voor de makers zijn over het algemeen namelijk niet een heel groot onderdeel van de totaalprijs.”