TOP

GFK: kledinguitgaven mei -3%

De bestedingen in Nederland aan mode zijn in de maand mei 2010 gedaald (-3%) ten opzichte van mei 2009. Dat blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau GFK.

De daling van de modebestedingen in mei 2010 werden volgens GFK vooral veroorzaakt door een lichte daling van het gemiddeld besteed bedrag, het aantal gekochte stuks bleef stabiel. Bij zelfstandige modezaken daalden de bestedingen in deze periode met 5 procent. De afname in bestedingen wordt veroorzaakt door een daling van het aantal gekochte stuks (-12%). Het gemiddeld besteed bedrag is gestegen. De bestedingen bij de overige aankoopkanalen zijn licht gedaald (-2%) ten opzichte van mei 2009.

Kwartaalcijfers
De bestedingen in Nederland aan mode zijn in maart tot en met mei 2010 stabiel gebleven ten opzichte van dit kwartaal in 2009. Het aantal gekochte stuks is licht gestegen; het gemiddeld besteed bedrag is licht gedaald. De bestedingen aan vrouwenmode stegen licht met 2 procent. Het aantal gekochte stuks is gestegen, het gemiddeld besteed bedrag is gedaald. In het segment mannenmode zijn de bestedingen gedaald (-7%). Dit wordt veroorzaakt door een daling van het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag is licht gestegen.

Het segment kindermode is dit kwartaal gestegen in bestedingen (+4%). Dit wordt veroorzaakt door een stijging van het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag is gedaald. De bestedingen aan bodyfashion zijn eveneens gestegen (+4%). Het aantal gekochte stuks is gestegen, en het gemiddeld besteed bedrag is stabiel gebleven.