TOP

Klassiekers en futurisme: dit zijn de mannenmodetrends voor herfst-winter 2024-2025

De mannenmode voor najaar 2024-2025 is gebaseerd op historische prints, inspiratie uit oude archieven en gewaardeerde producten. Maar ook op een futuristisch fantasy-gevoel. Dit levert een interessant en bijzonder veelzijdig beeld op.

Foto’s: L’Estrop, openingsbeeld Dolce & Gabbana

‘De maatschappij is erg in beweging’, merkt trendforecaster Edwin van den Hoek die een kunstwerk van de Deen Peter Rothmeier Ravn toont. Het werk laat twee gevloerde mannen zien. “Dit beeld zegt iets over deze tijd. Mannen zijn gevloerd en halen regelmatig het nieuws door grensoverschrijdende acties.” Volgens Van den Hoek zorgt dit voor preutsheid en zijn de grenzen aan het vervagen, maar ziet hij ook kansen om de chaos positief om te buigen. 

De trends voor herfst/winter 2024-2025 zijn deze keer breder van opzet. Niet alleen gaat Van den Hoek in op het modebeeld van dit seizoen, maar duidt hij tevens de lifestyle en identiteit van mannen. De tendensen zijn opgedeeld in drie thema’s: Revisited, Deconstructed en Expanded. Hierbij wordt eerst teruggekeken en geanalyseerd om vervolgens naar de toekomst te kijken. 

Revisited

Binnen dit thema ligt de focus op de verstandhouding tussen mannenmode en vrouwenmode. Op dit vlak is er veel aan de hand, merkt Van den Hoek. Bij modeshows valt het op dat steeds vaker mannenmode en vrouwenmode tegelijk wordt gepresenteerd. Ook zien we androgyne modellen en wordt er veelvuldig uit elkaars garderobe geleend. “Er is een verschuiving gaande in het mannen- en vrouwbeeld. Op de catwalk dragen mannen een rok en vrouwen een pak.” Zo doken ze bij Dior in het rijke vrouwenmode-archief om dit vervolgens te vertalen naar de mannencollectie. Met tal van plooien, rokvormen pailletten en borduurwerk als resultaat.    

Transitie

De trendforecaster stelt dat we qua schoonheidsideaal in een ‘transitie’ zitten. Hij heeft het gevoel dat er een nieuw soort adel ontstaat, maar dan op straat. Zo signaleert Van den Hoek (jonge) mannen met kettingen, opvallende oorbellen en soms – beïnvloed door de populaire artiest Harry Styles – met meer flamboyante accessoires als grote corsages. Een meer commerciële variant op deze trend zijn opvallende bloemenprints. Zo worden historische dessins opnieuw geïnterpreteerd naar het nu met nieuwe technieken. Deze prints zijn ook geschikt voor het interieur. 

Om te onthouden: bloemdessins, klassieke ruiten, sieraden en accessoires, lange mantels en vesten, nieuwe kraagvormen, puntschoenen- en laarzen.  

Deconstructed

‘Deconstructed’ gaat over het op waarde schatten van spullen, of dit nu oud of nieuw is. Producten van goede kwaliteit en diepdoordachte artikelen – waarbij je als consument wordt meegenomen in de (duurzame) oorsprong ervan – worden belangrijker. Prada zoekt bijvoorbeeld de connectie met gelijkgestemde consumenten om met hen een dialoog aan te gaan. Ook oude stukken worden gekoesterd, door ze te recyclen tot nieuwe vezels en garens, wat nieuwe melanges en structuren oplevert. Of ze worden opnieuw geconstrueerd, als een soort creatief bouwpakket. 

Rafelrandje

Hoewel mooie, hoogwaardige stoffen en breisels sterk de aandacht hebben, mogen items ook best een rafelrandje hebben. Van den Hoek: “Imperfectie wordt op een voetstuk geplaatst. Het hoeft niet altijd allemaal perfect.” Zowel in de mode als in het interieur zijn gaten en gerafelde uiteinden decoratief. Qua mode is jeans bij uitstek een goede keuze hiervoor, maar ook andere producten kunnen worden voorzien van een nonchalant ‘inside-out’ effect. Verder zien we dit seizoen veel materialen met een hoge aaibaarheidsfactor, zoals brushed kwaliteiten, mohair, harige stoffen en borg. 

Om te onthouden: Deadstock-items, patchwork, mooie breisels, rafelige uiteinden, zachte materialen, onregelmatige structuren en dessins   

Expanded

Met het thema Expanded wordt een blik in de toekomst geworpen. Het spanningsveld tussen wat echt is en wat niet wordt steeds zichtbaarder. Dit ‘fantasy-gevoel’ komt naar voren via modecollecties, fotografie, marketing en winkelinrichting. “Winkels werken steeds meer met digitale schermen”, illustreert Van den Hoek. “Waardoor je het gevoel hebt dat je een andere wereld binnenstapt. Net zoals bij musea waar je tegenwoordig vaak projecties ziet op de wanden en plafonds.” Als grote inspiratiebron tipt hij de sciencefictionfilm ‘Dune,’ te zien onder andere via HBO Max. “Voor iedereen die met vormgeving bezig is, is Dune op alle fronten een inspiratiebron. Het is een interessante mix van futurisme en realisme.”

Wat betreft mode wordt er binnen dit thema geëxperimenteerd met nieuwe vormen en silhouetten. Denk hierbij aan puffy broeken, robotachtige belijningen, doorgestikte stoffen, lichtgewicht materialen, opvallende structuren en onderdelen zijn desgewenst afneembaar. Verder zien we optische dessins, intensieve fluorkleuren- en accenten en glanzende metallics tegenover natuurlijke materialen. “Het spanningsveld tussen uitersten die gecombineerd worden, zoals glans en ruw, maakt dit thema interessant.”

Om te onthouden: Futuristische materialen en styling, natuurlijke stoffen, volumineuze belijningen, metallics, felle kleuren, bomberjacks. 

Kleuren

Net zo veelzijdig als de modetrends zijn de kleuren voor dit seizoen. Volgens Van den Hoek gaat de aandacht in ieder geval uit naar een breed scala aan neutralen. Van kalk- en winterwit tot beige en zand tot warmere tonen als roest en cognac. Deze worden veelal toon op toon of onderling gecombineerd, maar ook met felle kleuren. Ook grijs is dominant aanwezig, van lichte, warme varianten tot antraciet. Subtiele ruiten of streepjes geven de grijzen een boeiende twist. Voor al deze kleuren geldt dat ze essentieel zijn voor de verborgen luxe-trend. Zeker als de materialen en belijningen hoogwaardig zijn. 

Winterpastels

Een opvallende tegenhanger zijn de frisse pastels, die normaal gezien in de voorjaarscollecties worden opgenomen. Van den Hoek: “Nu zijn ze een mooi accent in een neutrale basis. Daarnaast zijn pastels, zeker de volle kleuren, erg geschikt voor jassen en mantels.”