TOP

Krimp winkelverkopen verwacht, Shoesme opent nieuwe winkel en agent voor Studio Subtl

ING ziet dat de consument minder koopt door de hoge prijzen in de winkelstraat en verwacht dat de winkelverkopen voor het eerst in tien jaar zullen krimpen in 2023. Verder opent Shoesme een nieuwe winkel en gaat mannenmodelabel Studio Subtl samenwerken met agentuur Laboratorio BS. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 23 augustus.

credit beeld: Studio Subtl

Voor het eerst in decennium krimp afzet detailhandel verwacht

ING verwacht dat de afzet in de detailhandel dit jaar met 2 procent zal afnemen. Dit zou de eerste daling in tien jaar zijn. Dit komt met name door een sterke terugval in het conjunctuurgevoeligere non-food segment, dat in 2022 na de coronacrisis nog een flinke inhaalgroei liet zien. Vooral meubel- en electronicawinkels zien de omzet dit jaar teruglopen door de stijgende inflatie.

In de eerste zeven maanden van dit jaar  stegen de prijzen van voedingsmiddelen gemiddeld met 16 procent. Ook kleding werd met 11 procent een stuk duurder, net als persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, parfum etc. (+9%). Hoewel de grootste prijsstijgingen naar verwachting achter de rug zijn, blijft de algemene inflatie dit jaar met gemiddeld 4,5 procent relatief hoog. Voor 2023 verwacht de bank wel een omzetgroei (+5%) voor de detailhandel. Deze groei komt vrijwel volledig door de fors hogere prijzen in de detailhandel.

Shoesme opent nieuwe winkel

Shoesme opent op 26 augustus een winkel in Utrecht. De locatie aan de Oudkerkhof 26 in het centrum van de Domstad wordt de vierde winkel van het baby- en kinderschoenenmerk. “De lancering van onze nieuwe winkel versterkt onze aanwezigheid in Nederland”, aldus eigenaar Michiel Slaats in een persverklaring. “Het behoud van gespecialiseerde kinderschoenenwinkels is cruciaal en de feedback van onze klanten op zowel onze schoenen als onze winkel is van onschatbare waarde die in de collecties en het winkelconcept worden verwerkt. Daarom blijven we investeren in fysieke locaties om klanten een ervaring te bieden en persoonlijk advies te geven.”

Agentuur Laboratorio BS breidt portfolio uit

Mannenmodeagentuur Laboratorio BS breidt het portfolio uit met het merk Studio Subtl. Het duurzame Nederlandse label, dat vooral online actief is, heeft de samenwerking met het agentuur opgezocht om een voet tussen de deur te krijgen bij de stenen winkels. “Bob Smolders is een ervaren sales agent. Hij kan er voor zorgen dat we nog beter inspelen op de behoeften van de Nederlandse man en dat stijlvolle en kwalitatieve duurzame mannenmode nog breder beschikbaar komt in de fysieke winkel”, aldus eigenaar Jorn van het Hof, in een persbericht.

Ook Smolders, de oprichter van Laboratorio BS, is blij met de samenwerking “Studio Subtl onderscheidt zich door de manier waarop ze duurzaamheid tot in detail doorvoeren”, licht Smolders toe. “Het merk is volledig ontworpen met circulariteit in gedachten en gebruikt uitsluitend 100% GOTS-gecertificeerd katoen. Bovendien werkt Studio Subtl alleen samen met Portugese familiebedrijven die zij persoonlijk kennen.”

Lees ook: Nieuw duurzaam mannenmodemerk Studio Subtl

Klein Kleding sluit de deuren

Klein Kleding, met een vestiging in het Zuid-Hollandse Sliedrecht en in Zierikzee, houdt op te bestaan. Het modebedrijf werd op 23 augustus failliet verklaard door de rechtbank Rotterdam. Eigenaar Wim Klein noemt de terugloop van het winkelgebied in Sliedrecht, de impact van corona en twee lastige verkoopseizoenen als redenen voor zijn beslissing om te stoppen. Ook lukte het Klein niet om een opvolger te vinden. “Na vele tientallen jaren actief te zijn geweest in de modedetailhandel zijn de winkels met pijn in het hart gesloten”, zegt de ondernemer op online krant Sliedrecht24.nl. Klein Kleding bestond ruim honderd jaar.