TOP

Mode-icoon: de hoodie

Oorspronkelijk praktische sportkleding, inmiddels een fashion item voor mannen én vrouwen: de hoodie is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dit seizoen krijgt de trui die vrijwel iedereen wel in de kast heeft liggen, een fashionable upgrade.

credit openingsbeeld: Miu Miu & L’Estrop

De naam zegt het al: hét kenmerk van de hoodie (van het Engelse ‘hood’, kap) is de capuchon. Maar er zijn meer elementen waaraan je het kledingstuk kunt herkennen, zoals het koordje waarmee je de capuchon strak om je hoofd kunt trekken, een rits en een buidelzak. De oorsprong van de hoodie ligt in de sportwereld, en is te danken aan Bennie Russell, de zoon van de oprichter van kledingfabrikant Russell Athletic. Bennie speelde rugby en kwam op het idee om een rugby-uniform te maken van katoen. Dat zou comfortabeler zitten en niet kriebelen, in tegenstelling tot de wollen uniforms die tot dan toe gedragen werden, én het materiaal zou langer mooi blijven. Het duurde niet lang of het sweatshirt werd ook bij andere rugbyteams ingevoerd. En toen er aan het ontwerp nog een capuchon werd toegevoegd, was de hoodie geboren. Die was niet alleen populair onder sporters, maar ook als werkkleding voor arbeiders met zwaar werk. In de jaren dertig bracht het Amerikaanse bedrijf Champion de hoodie zoals we hem nu kennen op de markt. 

credit: Miu Miu & L’Estrop

credit:Mattel

Van hiphop naar de runway 

Door de economische ontwikkeling in de jaren zestig gingen meer mensen sporten. De populariteit van de hoodie, vooral onder tieners, nam toe en maakte zijn opmars in verschillende subculturen, zoals skaters en hiphoppers. Als in 2012 de zwarte tiener Trayvon Martin in Florida onterecht wordt doodgeschoten door een burgerwacht, wordt de hoodie met capuchon zoals Martin ’m droeg, een symbool van protest. Duizenden mensen gingen als teken van solidariteit en kritiek de straat op tijdens ‘Hoodie Marches’. De presentatie van de herfst/winter 2015-2016-collectie van het Zwitserse label Vetements bracht de hoodie naar de catwalk. De mode-industrie pikte het op en inmiddels is de tijd voorbij dat de capuchontrui als alleen maar comfortabel wordt gezien. Van nichestijl is het een mainstream trend geworden. Muziekartiesten hebben gepersonaliseerde exemplaren als merchandise, de Nederlandse rapper Snelle gebruikt het kledingstuk als inspiratie voor zijn nieuwe single ‘Hoodiedate’. En naar aanleiding van Ryan Goslings rol in de blockbuster ‘Barbie’ komt de maker van Barbie, Mattel Creations, binnenkort met een nieuwe Ken-pop in een kleurrijke tie-dye capuchontrui met het opschrift ‘I am Kenough’. Modelabel Miu Miu maakte tijdens de herfst/winter 2023-show een fashionstatement, toen de modellen in leggings, sportschoenen, wollen jassen en grijze hoodies op de catwalk verschenen. Hier werden ze gecombineerd met een nette manteljas of broek. Klassiek, en tegelijkertijd ook casual.

credit: BOSS

credit: L’estrop

Talloze stijlopties

Nu leent de hoodie zich bij uitstek voor verschillende stijlen. Een gemakkelijke manier om ’m te combineren is met een boxy blazer of een wollen oversized jas, samen met een jeans, een broek met wijde pijpen of een rok. Wie een minder casual uitstraling wil, kan kiezen voor de zip-up hoodie. Trends als een oversized silhouet en colourblocking waren te zien tijdens de herfst 2023-show van Proenza Schouler. En ook borduursels, grafische prints, tie-dye-patronen en cut-out details sieren de hoodies van nu. Kortom, het van oorsprong vooral praktische kledingstuk is anno 2023 een veelzijdig en stijlvol item voor fashionlovers.

credit: FLICKR Chris Bacarella

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine.