TOP

Hermans Schoenen dicht na 117 jaar, H&M heropent in Oekraïne en nieuwe CEO Happy Socks

Hermans Schoenen aan het Oudkerkhof in Utrecht sluit na 117 jaar de deuren. Verder kondigt H&M aan dat het de winkels in de Oekraïne nog dit jaar heropent en het kleurrijke sokkenmerk Happy Socks heeft een nieuwe topman. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 24 augustus.

credit beeld: Happy Socks

Hermans Schoenen na 117 jaar dicht

Hermans Schoenen aan het Oudkerkhof in Utrecht sluit na 117 jaar de deuren. Het bedrijf is niet failliet, maar ziet geen toekomst voor de zaak die zich specialiseert in ‘klassieke schoenen in alle maten met een persoonlijke en servicegerichte aanpak’. De schoenenwinkel opereert in het hogere segment met topmerken als Santoni, Crockett & Jones, Tod’s, Saint Crispin en Harris in het assortiment.

“Bij ons is het idee: we gaan er alles aan doen om een paar schoenen te vinden dat bij je past. We merken dat de vraag naar wat wij doen verdwijnt”, zegt een woordvoerder in de online Utrechtse krant Duic. “Jongeren hebben minder behoefte aan service.” Ook is er een gebrek aan opvolging voor de zaak. De toekomst van de schoenenwinkel hing in juli 2019 al eens aan een zijden draadje bij het faillissement van Dungelmann, destijds het moederbedrijf van Hermans schoenen. Onder leiding van de huidige eigenaar Selwyn Moonen maakte Hermans een doorstart.

H&M heropent in Oekraïne

Moderetailer H&M zal vanaf november van dit jaar de meeste winkels in Oekraïne heropenen, zo meldt het Zweedse bedrijf donderdag in een verklaring. H&M sloot tijdelijk de winkels in Oekraïne na de Russische invasie van het land in februari vorig jaar. “Er worden voorbereidingen getroffen om waar mogelijk de meeste H&M-winkels te heropenen”, aldus het bedrijf, eraan toevoegend dat het de veiligheidssituatie blijft monitoren om de veiligheid van werknemers en klanten te garanderen. De Zweedse modeketen heeft 8 vestigingen in de Oekraïne.

Nieuwe CEO voor Happy Socks

Het Zweedse sokkenmerk Happy Socks heeft een nieuwe CEO. De Canadees Alexander Meyer komt van de retailer Hudson’s Bay en krijgt de taak om de groei van het merk voort te zetten, meldt onder andere Fashion Network. Meyer werkte eerder bij de Australische online mode- en sportretailer The Iconic, Quiksilver, VF Corporation en Adidas. Happy Socks werd in 2008 door Mikael Söderlindh and Viktor Tell opgericht in Stockholm. Het kleurrijke sokkenmerk is wereldwijd in 95 landen actief via het wholesalekanaal en met de eigen winkels en webshop.

Bristol dringt verlies fors terug

Bristol verbeterde de resultaten het afgelopen jaar aanzienlijk, al werd de kleding- en schoenenketen tegen de verwachting in niet winstgevend. Wel werd het verlies fors teruggebracht: van bijna 8 miljoen euro in 2021 naar ruim 500.000 euro in 2022. Ook maakte Bristol voor het eerst sinds 2016 operationeel winst, schrijft De Tijd. De bedrijfswinst voor belastingen en afschrijving (ebitda) kwam uit op 5,1 miljoen euro, waar de retailer vorig jaar nog 4,8 miljoen in het rood eindigde.

De omzet nam met een plus van 1,5 procent licht toe en steeg naar 179,6 miljoen euro. “We hebben net geen nettowinst gemaakt”, zegt CEO Elise Vanaudenhove tegen de Belgische krant. De topvrouw rekende hier wel op, maar de situatie in Nederland speelde Bristol volgens haar parten. “2022 begon met twee weken lockdown. Nadien stortte het consumentenvertrouwen in, terwijl de concurrentie er groter is dan in België.”

Vanaudenhove is al langer bezig orde op zaken te stellen bij Bristol, schrijft Schoenvisie. De afgelopen jaar sloot ze zestig verlieslatende vestigingen en het Nederlandse kantoor. Daarnaast werden op het hoofdkantoor in het Belgische Beringen tientallen banen geschrapt. De teller staat nu op 200 filialen, waarvan zestig in ons land. Na jaren van sluitingen moeten hier de komende vijf jaar twintig nieuwe winkels bijkomen. De eerste vier (waaronder een vestiging in Woerden) zijn al geopend.