TOP

Winkeliers van winkelcentrum Hoog Catharijne in het nauw

De grootschalige renovatie en verbouwing van Hoog Catharijne heeft vooral bij de kleine ondernemers in het winkelcentrum voor veel beroering gezorgd. Velen weten namelijk niet of zij na de miljoenen kostende vernieuwing nog terug mogen keren.

Vastgoedeigenaar Corio meldt aan het Algemeen Dagblad dat hij geen terugkeergarantie kan geven aan de winkeliers. Daardoor is er veel onzekerheid of hun zaak nog wel past in het moderne en gloednieuwe winkelcentrum, dat er over ongeveer twintig jaar moet staan. Als de winkeliers wel in Hoog Catharijne mogen terugkomen, krijgen ze te maken met een veel hogere huurprijs. In enkele gevallen wordt de huur zelfs bijna drie keer zo hoog. Voor de kleinere ondernemers is het vrijwel onmogelijk om het hoofd dan nog boven water houden. 
Zelfs grote winkelketens schrokken zich wezenloos. Ook zij vinden de nieuwe huurprijzen, 1000 euro per vierkante meter, te hoog. Het vastgoedbedrijf is het hier mee oneens. “Wij zullen nooit te hoge huren vragen. Niemand heeft er belang bij als een huurder failliet gaat”, beweert Menno Overtoom, projectdirecteur vastgoed bij Corio.
Corio zal de huidige huurcontracten in fasen opzeggen. Van diverse winkeliers is de huur al ontbonden. Een aantal heeft de opzegging aangevochten, maar tot dusver tevergeefs.