TOP

Initiatiefwet SP en SGP tegen koopzondag

De SP en de SGP hebben gezamenlijk een initiatiefwet ingediend om het oneigenlijke gebruik van de toerismebepaling in de winkeltijdenwet tegen te gaan. Met deze bepaling kunnen gemeenten winkels toestaan vaker dan twaalf keer per jaar op zondag open te zijn.

Zo’n 160 steden en dorpen gebruiken de toerismebepaling om winkels alle zondagen open te laten gaan. De bepaling zegt dat winkels in een gemeente hun deuren mogen openen als er een toeristische attractie is. Volgens de twee politieke partijen zijn gemeenten wel erg creatief met de definitie van een toeristische attractie.

SP en SGP willen nu dat gemeenten dat niet meer zelf mogen beslissen of er gebruik mag worden gemaakt van de bepaling, maar dat de minister van Economische Zaken dat doet. De partijen zijn om verschillende redenen tegen de koopzondag. De SGP wil dat de dag des Heeren eerbiedigen, de SP komt op voor de kleine ondernemer.

Eerder sprak de Raad van State zich al uit tegen de inperking van het aantal koopzondagen. Volgens het adviesorgaan zijn slechts vijftien gemeenten, drie procent van het totaal, op alle zondagen open.