TOP

Russen geven meer uit in Nederland

Russische bezoekers geven steeds meer geld uit in Nederland. Het meeste geld (41%) gaat naar kleding en andere modeartikelen. Dat concludeert het bedrijf Global Refund op basis van eigen cijfermateriaal.

De belastingvrije bestedingen van Russen zijn het afgelopen jaar maar liefst met 30 procent gestegen. Dat meldde het bedrijf, dat BTW-teruggaven voor burgers van buiten de Europese Unie regelt, gisteren. Meer dan een derde (38%) van de aankopen betreft sierraden en horloges. Overigens laten nog steeds Chinezen hun geld het meest rollen in Nederland.

Burgers van buiten de EU kunnen de BTW, de belasting op producten en diensten die ze hier betalen, terugvragen. EU-burgers die buiten Europa BTW betalen hebben ook recht op teruggaaf. Russen maken volgens Global Refund veel vaker gebruik van die mogelijkheid dan Amerikanen.

Het aantal BTW-teruggaven aan Amerikaanse ingezetenen is in 2008 met 39 procent afgenomen, aldus Global Refund. Amerikanen geven minder uit in ons land en dit is volgens het bedrijf te wijten aan de financiële crisis.