TOP

Inwoners Ede zeggen ‘nee’ tegen koopzondag

De inwoners van het Gelderse Ede hebben woensdag 10 juni tijdens een referendum tegen de invoering van een koopzondag gestemd.

Ruim de helft (57%) van de inwoners van de gemeente Ede heeft tegen de invoering van de koopzondag gestemd. Dat blijkt uit een referendum dat de gemeente woensdag 10 juni heeft gehouden.’

Vooral de inwoners van de gemeente uit omliggende dorpen zijn faliekant tegen open winkels op zondag: in Wekerom heeft maar liefst 90 procent tegen gestemd, in Ederveen-De Klomp meer dan 92 procent. Ook in Otterlo, Hoenderloo en Lunteren waren de tegenstemmers flink in de meerderheid. De inwoners van Ede zelf zien een koopzondag wel zitten: 53 procent stemde voor de invoering van koopzondagen.

De mogelijke invoering van koopzondagen is al jaren een punt van onenigheid in de gemeente. Omdat de raad niet tot een besluit kwam, werden de inwoners om hun mening gevraagd. De uitslag van dit referendum is niet bindend: de gemeente beslist later dit jaar of de koopzondag ook daadwerkelijk wordt ingevoerd.