TOP

Onderzoek: koopzondag de nieuwe winkeldag *

Zondag is de populairste dag om te winkelen, volgens onderzoeksbureau CityTraffic. Het aantal mensen dat op deze dag winkelt neemt toe, terwijl andere dagen een afname zien.

Koopzondag is volgens CityTraffic, dat voortdurend de drukte op straat in 63 gemeenten meet, stukken drukker dan bijvoorbeeld de koopavond. “Het is echt de nieuwe winkeldag geworden”, volgens directeur Huib Lubbers.

Verklaringen zijn dat mensen die werken voorheen alleen op koopavond terecht konden maar nu liever op zondag winkelen, of online. Daarnaast wordt winkelen op zondag als een uitje gezien.

Kleinere gemeenten meedoen

Sinds mei vorig jaar bepalen gemeenten zelf of ze al dan niet op zondag open gaan. Zeker nu de koopavond op haar retour is. CityTraffic denkt dat ook kleinere gemeenten moeten nadenken over wekelijkse openstelling van de zondag. Voor grotere ketens is opengaan op zondag geen probleem, maar kleinere ondernemers worstelen ermee.

Opengaan op zondag betekent dat ze door de week graag een extra dag sluiten. En opengaan op zondag betekent hogere kosten vanwege de zondagstoeslag voor personeel. Onlangs liepen de nieuwe cao-onderhandelingen in de moderetail stuk op dit onderwerp. 

Koopzondag vanzelfsprekend?

Wie op zondag in de detailhandel werkt, krijgt 100 procent extra uitgekeerd bovenop het loon. De regeling is niet meer van deze tijd, stelt werkgeversvereniging Inretail. MKB-Nederland noemt de toeslag “funest voor de kleinere retailers die het al zo moeilijk hebben.

Hoewel de koopzondag in grote steden al als vanzelfsprekend wordt gezien, is dat niet overal zo. Amersfoort, Breda en Nijmegen hebben bijvoorbeeld pas sinds kort de deuren het hele weekeinde open. Een koopzondag wordt volgens CityTraffic alleen een succes als minimaal driekwart van de winkel meedoet.