TOP

Moederbedrijf Miller & Monroe koopt Duitse modeketen Bonita van Tom Tailor Group

De Duitse Tom Tailor Group verkoopt het merk Bonita aan het Nederlandse bedrijf Victory & Dreams International Holding, een onderdeel van het bedrijf waartoe ook Miller & Monroe behoort. Witteveen Mode, ook onderdeel van Victory & Dreams, moet hier een rol bij gaan spelen.

Het beursgenoteerde modebedrijf Tom Tailor Group verkoopt het label Bonita aan het Nederlandse bedrijf Victory & Dreams International Holding van ondernemer Lex Hes. Tom Tailor zat al langer in z’n maag met Bonita, dat het niet goed doet. Bonita richt zich met name op mode voor vrouwen van boven de vijftig.

In 2012 kocht Tom Tailor het merk Bonita maar wist het niet goed aan de praat te krijgen. De Tom Tailor Group wil zich nu richten op het merk Tom Tailor.

Samenwerking met Witteveen Mode

Heiko Schäfer, de ceo van Tom Tailor, zegt in een persbericht: “We zijn ervan overtuigd dat Bonita zich met succes kan ontwikkelen onder Victory & Dreams, vooral in samenwerking met de winkelketen Witteveen, die deel uitmaakt van de groep. Wat belangrijk is voor ons is dat Victory & Dreams International Holding een concept heeft gepresenteerd voor de voortzetting van het merk en de locatie in Hamminkeln.” Op welke manier Witteveen Mode een rol moet gaan spelen wordt niet duidelijk.

Bonita heeft 754 eigen winkels, 85 shop-in-shops en een webshop. Bij het bedrijf werken ongeveer 3000 mensen. In de eerste negen maanden van 2018 boekte Bonita een omzet van EUR 172,1 miljoen. Na negen maanden bedroeg de EBITDA van het merk voor het boekjaar 2018 -6,6 miljoen euro.

Verrassend

De overname door Victory & Dreams komt op een verrassend moment, want in Duitsland heeft een andere bedrijf van Victory & Dreams grote financiële problemen. Vidrea Retail GmbH, dat de Duitse tak van Charles Vögele heeft overgenomen en die onder de naam van Miller & Monroe heeft voortgezet, heeft faillissement moeten aanvragen. Daar loopt nu een insolventieprocedure.

Ook in Nederland zijn er problemen met een bedrijf van Victory & Dreams. Tegen Vidrea Retail lopen meerdere faillissementsaanvragen en incassotrajecten. Schuldeisers zijn het zat om op hun geld te moeten wachten.

Andere bv, zelfde bestuurders

De overname in Duitsland wordt gedaan door Victory & Dreams International Holding, een bv met twee bestuurders: Mortenson Holding en Phim Holding. De laatste is een bedrijf van Philippe Hes, de zoon van Lex Hes. Het bedrijf Mortenson valt weer onder Nesia Holding, dat weer toebehoort aan Lex Hes. Mortenson is ook bestuurder bij Vidrea Retail bv.