TOP

Modeketen Miller & Monroe krijgt uitstel van betaling, Remt Melles wordt ceo

Vidrea Retail, het moederbedrijf van Miller & Monroe, heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Inmiddels is er een akkoord met de huisbankier en komt er per 1 mei een nieuwe ceo aan het roer: Remt Melles.

De modeketen Miller & Monroe kon afgelopen week de rekeningen niet meer betalen. Het bedrijf heeft maandag 14 april bij de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling aangevraagd. Volgens een persbericht hoopt de directie ‘hierdoor de tijd te krijgen om, samen met de nog te benoemen bewindvoerder, de activiteiten te kunnen voortzetten en een faillissement te voorkomen.’ De rechtbank in Amsterdam heeft het uitstel op 18 april 2019 verleend.

Inmiddels heeft Vidrea Retail bv met instemming van bewindvoerder Marie-José Cools, overeenstemming bereikt met Vidrea’s huisbankier ABN-AMRO waardoor de bedrijfsvoering voorlopig kan worden voortgezet, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Verder maakt Vidrea Retail bekent dat Remt Melles per 1 mei terugkeert als CEO van de onderneming. Melles was al bij de start van Miller & Monroe in 2017 directeur van het bedrijf en gaf eerder leiding aan moderetailbedrijven als Miss Etam en M&S Mode.

Melles zegt in het persbericht: “Ik ben blij dat ik terug ben bij Miller & Monroe. De problemen van de Duitse zusterorganisatie hebben een zware wissel getrokken op de activiteiten in Nederland, maar dankzij het akkoord dat met de bank is bereikt, hebben we nu de tijd en de rust om snel met de belangrijkste stakeholders om de tafel te zitten. Ik ga alles in het werk stellen om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen en verder te bouwen aan het succes van Miller & Monroe’s multi-brand retailconcept voor kleding en lifestyle producten.”

Duitse problemen

Volgens een persbericht eerder deze week ligt de oorzaak bij de problemen in Duitsland, waar Miller & Monroe ook actief is. “Als gevolg hiervan kon de Duitse zusterorganisatie niet langer aan haar financiële verplichtingen jegens Vidrea Retail voldoen.” Een andere oorzaak die wordt genoemd is ‘een negatief artikel over Vidrea Retail’. Daarmee doelt Vidrea op een tweetal artikelen die op 19 maart 2019 zijn verschenen in Textilia en Het Financieele Dagblad. Hierin werd gemeld dat meerdere schuldeisers bezig waren met faillissementsaanvragen, omdat rekeningen niet betaald werden.

Zwakke positie

Volgens Vidrea heeft die publicatie ‘de positie van het bedrijf in Nederland snel verder verzwakt’. Het zegt dat ‘het heeft ertoe geleid dat een groot aantal leveranciers onmiddellijke (zelfs vooruit-) betaling van rekeningen eiste.’

Die zwakke positie waar Vidrea over spreekt is vooral veroorzaakt doordat de modeketen het al een tijd niet lukte de rekeningen te betalen. Zowel Textilia als Het Financieele Dagblad zijn in de periode vóór de publicatie benaderd door verschillende schuldeisers die niets betaald kregen.

Bij de research voor het artikel in Textilia bleek dat het niet alleen ging om slechts een paar schuldeisers, zoals verhuurders die enkele maanden huur tegoed hadden. Het ging ook om leveranciers met forse claims. Ook enkele grote kredietverstrekkers waren al bezig met incassoprocedures.

‘Trial by media’

In een uitgebreid interview met Fashion United vertelde Lex Hes dat hij niet blij was met de media-aandacht: “We zien de maatschappelijke ontwikkeling dat je een trial, een veroordeling, hebt via facebook en de media. Dat is bij ons ook het geval.”

Hes en zijn woordvoerder doen rond de publicatie in Textilia overkomen alsof er niets aan de hand is. Ze betogen dat de schuldeisers op een oneigenlijke manier naar het middel van een faillissementsaanvraag grijpen, het is pesterij en het gaat om kleine bedragen, aldus Vidrea. Maar na het interview blijkt ook Fashion United benaderd te zijn door schuldeisers, waarvan eentje nog 130.000 zegt te krijgen.

In dat interview zegt Hes ook dat dat de advocaat die Textilia heeft gesproken voor het artikel, Bart van Onna van Bierens Incasso Advocaten, een rectificatie zou willen van het artikel van 19 maart. Die bewering van Hes klopt niet, zegt Bierens Advocaten desgevraagd.

Al langer problemen

In maart van dit jaar moest de Duitse tak al uitstel van betaling aanvragen. En ook vorig jaar speelden er al problemen met schuldeisers die hun geld wilden hebben. Wel heeft Vidrea via een andere bv het modebedrijf Bonita overgenomen van Tom Tailor.

De winkels van Miller & Monroe blijven voorlopig open.