TOP

Modeketen Tuunte wordt voor de rechter gedaagd door oud-werknemers

Vakbond CNV Vakmensen wil het ontslag van ruim 100 medewerkers van de doorgestarte modeketen Tuunte bij de rechter aanvechten. Volgens CNV is 'doelbewust op een faillissement aangestuurd' om zo van langdurige vaste contracten af te komen.

De Achterhoekse modeketen Tuunte werd op dinsdag 8 augustus 2017 failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Op 14 september werd bekend dat Tuunte een doorstart maakte. Daarbij gingen 19 winkels dicht. De doorstart wordt mogelijk gemaakt door de investeerders van modeketen Jola Mode, samen met René Rootinck, de huidige commissaris en aaandeelhouder van Tuunte. Die zei in toen het dagblad Tubantia dat ze vooral jongere werknemers wilden behouden. “Tuunte is niet voor niets failliet gegaan. De kosten waren te hoog. Mede uit kostenoogpunt willen we met zoveel mogelijk jongeren doorgaan.”

Woede

CNV liet toen al weten scherp te gaan letten op een juiste afwikkeling van het faillissement. Willem Kruithof van CNV Vakmensen liet toen in een persbericht weten: “Niet zelden wordt een doorstart gebruikt om oudere en duurdere werknemers te dumpen. Mocht Tuunte een doorstart maken, dan moeten niet alleen de schuldeisers, maar ook de nu ontslagen werknemers daar baat bij hebben.”

Nu wil CNV een rechtszaak aanspannen tegen Tuunte om het ontslag van meer dan 100 werknemers aan te vechten. In een persbericht zegt Roos Rahimi, bestuurder van CNV Vakmensen: “108 ex-medewerkers van Tuunte hebben zich afgelopen weken bij ons gemeld. Het gaat vooral om medewerkers die zich jaren voor de zaak hebben ingezet. De woede en teleurstelling is enorm.”

Belofte

“Medewerkers is voorgehouden dat ze na een eventuele doorstart kans hadden op werk. De medewerkers hebben zich met hart en ziel ingezet om de doorstart tot een succes te maken. Na de doorstart gingen de beloofde banen echter naar nieuwe tijdelijke goedkopere krachten. Dat was een klap in het gezicht van de medewerkers”, aldus Rahimi. 

Rechtszaak

De eis in de rechtszaak is: herstel van de arbeidsbetrekking, betaling van een transitievergoeding of een schadevergoeding naar rato van het aantal dienstjaren. CNV zegt in het persbericht nog niet te weten wanneer de zitting plaatsvindt. ‘CNV Vakmensen onderhoudt nauw contact met de betrokken ex-medewerkers van Tuunte en zal ze tijdig informeren over de verdere gang van zaken. De voorlopige verwachting is dat de zaak binnen enkele weken tot een uitspraak zal leiden.’