TOP

McGregor: doorstart met oud-topman van FNG

Verwarrende berichten vorig weekend weekend over een mogelijke doorstart van de failliete modeketen Doniger Fashion Group, eigenaar van McGregor en Gaastra. Maar de kogel is door kerk: de activiteiten van McGregor, Gaastra en Adam maken een doorstart.

Op zaterdag meldde Het Financieele Dagblad dat de Doniger Fashion Group, die op 7 september 2017 failliet ging, een doorstart zou maken. De koper zou het Nederlandse beursgenoteerde modeconcern FNG zijn, dat onder meer de formules Miss Etam, Claudia Sträter en Steps bezit. Het FD zou dat van meerdere bronnen hebben gehoord. De curator zou met drie kandidaten om de tafel hebben gezeten, waarna FNG als enige koper over zou zijn gebleven.

Maar nu blijkt dat het bedrijf wordt overgenomen door Du Soutien Beheer, een investeringsfonds dat speciaal voor de doorstart is opgericht. Dit fonds staat onder leiding van Rens van de Schoor, die in 2014 al Miss Etam en Promiss overnam en daarna via een ingewikkelde constructie bij FNG naar binnen schoof. Hij werd ceo bij dat bedrijf, gaf die functie daarna door aan Dieter Penninckx en werd cfo, maar besloot deze maand, ook als aandeelhouder, te vertrekken bij FNG en zich weer te richten op zijn ‘herstructureringsactiviteiten’. 

FNG

Zondag kwam FNG al met een officiële reactie: “FNG N.V. heeft in de pers vernomen dat het gesprekken zou voeren met betrekking tot een potentiële overname van McGregor. FNG heeft geen kennis van dergelijke gesprekken en heeft op heden geen interesse in een mogelijke overname van het failliet gegane merk. De berichten die hiervoor in de pers zijn verschenen zijn derhalve niet op feiten gesteund.”

Strikt genomen klopt de verklaring van FNG, maar de banden tussen FNG en Rens van de Schoor gaan ver genoeg om het niet geheel los van elkaar te kunnen zien. Al eerder bleken Van de Schoor en FNG samen te werken, terwijl beweerd werd dat dat niet zo was.

Gevolgen voor personeel en winkels

Wie er precies achter dit investeringsfonds Du Soutien Beheer (soutien is Frans voor ‘ondersteuning’) zit is onduidelijk, net zoals dat bij Miss Etam en Promiss ook niet bekend werd. Ook is op dit moment niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor personeel en winkels. In het FD zegt Van de Schoor: “Er moet iets aan de huren gebeuren. (…) Ook de houding van onze afnemers speelt mee.” Of de winkels openblijven zegt hij: “Dat onderzoeken we nog, net als wat er met het personeel gebeurt. Pas als we met de verhuurders en afnemers hebben gesproken, kunnen we een blauwdruk maken voor het bedrijf.”