TOP

Mart Visser: “Ik geloof in see now, buy now”

Ontwerper Mart Visser zit 25 jaar in het vak. Dat viert hij in Amsterdam met Beyond Context, een tijdelijk museum met zijn couture en kunst en een conceptstore met zijn prêt-à-porter. Op 20 september gaf hij genodigden alvast een exclusieve preview.

Mart Visser studeerde in juni 1992 af van Modeacademie Montaigne in Amsterdam. “Al een paar maanden later, in december, gaf ik mijn allereerste coutureshow, samen met Frans Molenaar, Frank Goverts en Edgar Vos”, blikt hij terug naar het begin van zijn carrière. “Dat was een bijzondere start: meteen showen met de grote ontwerpers in Nederland. Ik werkte toen al vier jaar bij Frans Molenaar, dus ik wist hoe couture werkte. Docenten zeiden nog: doe het niet, met couture kun je geen droog brood verdienen. Maar na 25 jaar sta ik nog steeds als couturehuis. Dat is toch best bijzonder. Veel grote couturelabels van destijds bestaan inmiddels niet meer.” 

Is er nog wel toekomst voor couture?

“De wereld is totaal veranderd, maar de vraag naar exclusief maatwerk zal altijd blijven. Het voordeel van de huidige tijd is dat dankzij internet alles voor iedereen bereikbaar is, maar het nadeel is dat de exclusiviteit er vanaf gaat. In onze eigen webshop verkopen we bijvoorbeeld een mooie boyfriendblouse voor €79,-. Een bestseller. Voor de coutureklant hebben we een met de hand en op maat gemaakte boyfriendblouse in een zware Egyptische katoen, uitgewerkt met mooie details, voor €2000,-. Uiteraard niet online te bestellen, maar uitsluitend op afspraak aan te meten. Daar is ook nog steeds markt voor. Dat type klant zoekt echt dat exclusieve stuk dat niemand anders heeft. Dat zal altijd blijven. Maar de manier van werken is wel totaal veranderd.”

Wat vind je de grootste verandering?

“Anno 2017 gaat alles veel sneller. Mensen hebben niet altijd tijd en zin om zes weken op een couturestuk te wachten. Het komt voor dat een klant me een opdracht appt terwijl ik in ons huis in Frankrijk zit. Soms kan ik een klant nog dezelfde dag een schets sturen en een foto van de stoffen. Tien dagen later heb ik een compleet met de hand gemaakt couturestuk klaar.”

Dus je moet eigenlijk veel sneller werken?

“Vooral efficiënter. Het systeem van de haute couture is aan het veranderen. Vijf jaar geleden zag ik dat al met de shows. Steeds meer klanten zeiden: ik kom niet, stuur me maar een filmpje van de show. Waarna ze me doorgaven welke stukken ze wilden hebben. Dus ik stopte met de grote shows en ging terug naar intiemere salonshows, waar gasten veel beter de kwaliteiten en details konden zien. Binnenkort verhuizen we de salon van de binnenstad van Amsterdam naar bedrijventerrein Schinkel langs de A10. We betrekken een groot pand van 1250 vierkante meter, goed bereikbaar, met eigen parkeerruimte. Comfort en bereikbaarheid voor de klant, daar draait het om. En ik kan er mijn kunst laten zien en er is ruimte voor het hoofdkwartier van de webshop.”

Mart expo 4

Als kunstenaar maak je voornamelijk hoofden. Wat heb je met koppen?

“Die heb ik altijd al gemaakt. Dat is organisch zo ontstaan, ik heb dat niet van tevoren uitgedacht. Mijn eerste kop maakte ik al in het eerste jaar van de academie. Het is een sterk concept met al die koppen in allerlei vormen en materialen. Niemand wist lange tijd dat ik met kunst bezig was. Ik had al die jaren in stilte de tijd om het te ontwikkelen. Pas drie jaar geleden kwam het naar buiten in een interview met Ivo Niehe voor de TV Show in mijn huis in Zuid-Frankrijk.”

Droomde je altijd van wat je nu doet?

“Ik heb er nooit over na hoeven denken of dit het was. Dit is wie ik ben. Als kind was ik al met kleding bezig. Etalagepop Lola, waarvan je het bovenstuk in de expositie ziet, heb ik vanaf mijn twaalfde. De benen heb ik ooit met Koninginnedag verkocht op de vrijmarkt, omdat ze in de weg stonden. Eeuwig zonde. Ik etaleerde op mijn twaalfde al als hobby bij winkels in de buurt en op mijn vijftiende werkte ik als stilist bij fotografen en bedrijven. Mijn ouders deden iets totaal anders, maar mijn broers en ik zijn alle drie in de mode terecht gekomen. Mijn jongste broer runt Martvisser.nl en mijn oudste broer ontwerpt voor een Russische warenhuisketen.”

Mart expo 3

Had je ooit gedacht dat je een eigen webshop zou openen?

“Ik verkocht mijn confectie een tijdlang bij  V&D, wat heel goed werkte. Door V&D ontdekte ik dat die consument heel makkelijk online bestelt. Het eerste jaar verkochten we de helft van de confectie online. Toen V&D wegviel, vroegen we ons af wat we moesten doen om die consument te blijven bereiken. Dus besloten we zelf een webshop te openen. Het is het beste wat ik ooit heb gedaan. We zijn pas anderhalf jaar bezig met onze eigen webshop en het gaat verschrikkelijk goed. Ik deed het eerste jaar veel zelf en dat was zo leerzaam. Inmiddels werken er twaalf mensen voor martvisser.nl.”

Geloof je niet meer in verkoop in fysieke winkels?

“Zeker wel. De behoefte om te passen blijft en ik wil zichtbaarheid in de winkelstraat. Daarom werk ik samen met Promiss, waar een deel van de collectie wordt verkocht. Ik ben heel Nederland doorgecrosst om de winkels te bezoeken en klanten te ontmoeten. Het is zo interessant om te zien waar de collectie ligt en wie het koopt. En om van klanten te horen wat wel en niet werkt. Kom maar op met die verhalen. Ik leer daar zoveel  van.”

En verkoop via zelfstandige winkeliers?

“Vanaf 2003 heb ik mijn confectielijn verkocht via retailers en uiteindelijk hadden we 200 verkooppunten, voornamelijk in het hogere segment. Rond 2008 voelde je dat er wat gaande was in de branche, maar ik kon mijn vinger er niet opleggen. Online kwam op, je zag leegstand ontstaan, het aantal verkooppunten liep terug. Toen kwam V&D op mijn pad. Ik wilde het warenhuis meemaken en via V&D kennis maken met online verkoop. Dus zijn we gaan samenwerken.”

Dus je doet geen wholesale meer?

“Nee. We krijgen nog steeds dagelijks aanvragen van zelfstandige winkeliers voor onze confectielijn, maar ik weet niet of ik die kant nog op wil. Dan moet je heel anders je collecties gaan maken. Ik geloof veel meer in see now, buy now. En niet: ik heb het nu gepresenteerd en je kunt het over een half jaar bestellen.”

Mart expo 1

Ben je zelf een shopaholic?

“Ik ben een goede online besteller. Ik hou van Sandro en Hugo Boss, maar koop ook gerust bij Zalando, Asos en Zara. Ik draag geen pakken meer, mijn stijl is basic en casual. Door mijn tour voor Promiss kwam ik zes weken in allerlei Nederlandse winkelstraten. Ik heb alles afgelopen, van Score, We en Jack & Jones tot allemaal leuke kleine boetiekjes. Ik kwam steeds met tassen vol thuis. Ik heb nog nooit in zes weken tijd zoveel geld aan confectie uitgegeven. En ik draag het allemaal ook nog.”

Stel dat je moet kiezen: couture, kunst of confectie?

“Mensen zien je graag in een bepaald kader, maar zo zie ik mezelf helemaal niet. De afwisseling vind ik juist het leuke. Alles loopt door elkaar.”

Wat was het hoogtepunt in de afgelopen 25 jaar?

“De grote overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag vijftien jaar geleden. Daar stond ik dan als 34-jarige. Ook de verschijning van elk van mijn drie boeken vond ik een momentum. Maar ook deze expositie met mijn couture en kunst is een hoogtepunt, waar ik lang naartoe heb toegeleefd. Ik heb een groot archief. Dat heb ik van Molenaar geleerd, dat je alles moet bijhouden. Dus alle tekeningen van ontwerpen heb ik bewaard en we hebben grote plakboeken waarin we alle publiciteit hebben bijgehouden. Nu kan ik na 25 jaar laten zien wat ik allemaal gedaan heb.”

Mart expo 2

Heb je een favoriete stuk?

“Een halssieraad gemaakt van een bundel nachtblauw fluweelkoord. Die bundel vond ik op straat in het fashion district in New York, waar ik toen werkte. Die ketting heb ik gebruikt voor mijn eindexamen en ik heb hem ook in mijn eerste coutureshow geshowd. Mijn carrière begon zo goed dat ik dacht: dat is een talisman. Dus in mijn eerste tien collecties liet ik hem terugkomen, steeds weer anders. Dus dat is een heel bijzonder item. Mijn talisman uit New York. Hij is ook te zien in de expositie.”

Waar zie je jezelf over tien jaar?

“Ik ben iemand van pluk de dag. Ik plan niks. Er zijn bij mij zoveel dingen organisch ontstaan en gegaan. Ik heb nu bijvoorbeeld allerlei aanvragen voor internationale exposities gekregen. Momenteel zit ik in de grootste flow die ik ooit heb meegemaakt.”

Locatie expo

De expositie Beyond Context is te bezoeken van 17 oktober tot en met 19 november 2017. Archiefstukken van de haute couture worden afgewisseld met ontwerpen uit de couturecollectie winter 2017-2018. Verder een overzicht van acht jaar Artwork met schilderijen, sculpturen en installaties. Plus de eerste conceptstore van Mart Visser met de meest recente prêt-à-portercollectie. Speciaal voor de expositie heeft de couturier vijf ‘icon items’ ontworpen die als limited edition uitsluitend in de concept store verkrijgbaar zijn. Stylisten zijn aanwezig voor persoonlijk advies.

Locatie: Herengracht 541-543 in Amsterdam

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur