TOP

‘Artwork en Couture’ bij Mart Visser [foto’s]

In The Curve in Amsterdam heeft modeontwerper Mart Visser voor de presentatie van zijn wintercollectie 2016 gekozen voor een bijzonder thema.

Mart Visser gaf zaterdagavond 17 september 2016 zijn haute coutureshow het thema ‘synergy’.  Naast de collectie heeft de ontwerper ook een kunstcollectie samengesteld die bestaat uit een persoonlijke selectie van schilderijen, sculpturen en installaties. Hij liet zich hiervoor inspireren door alle highlights uit zijn haute couturecollecties van de afgelopen twintig jaar. Een deel van de kunstcollectie was afgelopen zaterdag alvast te bewonderen op de begane grond van The Curve, een groot rond gebouw dat vrijwel geheel uit glas bestaat.

In zijn nieuwe collectie Artwork en Couture voor winter 2016 vloeiden kunst en mode samen, waarbij  de ‘synergy’ het uitgangspunt was. De show bestond uit in drie hoofdgroepen: dag- , cocktail- en avondkleding.

De ontwerper heeft bij zijn collectie gebruikgemaakt van veel verschillende horizontale lagen en opgestoken kapsels. Dunne draden die rond het lichaam bewogen of waren vastgestrikt als harnas.

BlQUiPMART VISSER AW16226BYwKwDMART VISSER AW16255

Veren, franjes en giraffenprint wisselden elkaar af.

kiCFobMART VISSER AW16042VqvlBjMART VISSER AW16014

Het silhouet was lang, strak getailleerd en het accent lag op de schouder. Ook waren er verschillende looks die juist zeer ruim vallen om een oversized look te creëren.  

bFteuUMART VISSER AW16117rXTZupMART VISSER AW16134

Materialen

Mart Visser heeft voor mat versus glanzend gekozen, glad naast stof en structuur tegenover transparant. Al deze materialen en het gebruik hiervan versterken de ‘synergy’ die als rode draad door de collectie loopt.

Opvallend in de collectie zijn de V-halzen, de een nog dieper dan de ander.

WaOiuPMART VISSER AW16183BUjWDjMART VISSER AW16193

Plissé en cut-outeffecten laten op een subtiele wijze de belijning van het lichaam zien. Stoffen waar veel gebruik van wordt gemaakt zijn wol, zijde, stretch leer, lammy, suède en harde organza.

Voor de avondserie gebruikte Visser zuiver zijden taffeta, flinterdunne chiffon en satijnzijde naast de handgemaakte pailletenstoffen op de cocktailjurken.

JTgLkIMART VISSER AW16369tNcubvMART VISSER AW16404

Kleuren

Verschillende kleuren die de belijning en het silhouet in de collectie benadrukten, kwamen tijdens de show naar voren. De serie begon in het zwart, liep over in het dark blue – wat de favoriete kleur van de ontwerper is – en wisselde met andere kleuren blauw als kobalt, indigo en petrol. Ook kwamen kleuren als oxblood-rood en aubergine-tonen naar voren. Verschillende kleuren goud en grijs liepen over in mat zilveren materialen en donkerbrons accenten.

De expositie S.Y.N.E.R.G.Y  van Mart Visser is te zien van 29 september 2016 tot en met 7 november 2016 in Museum aan het Vrijthof. Voor meer informatie: www.museumaanhetvrijthof.nl

Foto’s: Jeroen Snijders

JfGzShMART VISSER AW16278khVyeIMART VISSER AW16078

mNKLBPMART VISSER AW16336zVCDBEMART VISSER AW16063

rFTxHKMART VISSER AW16009VLaIAtMART VISSER AW16270