TOP

Hudson’s Bay verlaat Nederland definitief


De kogel is door de kerk; Hudson’s Bay verlaat Nederland definitief. De warenhuizen sluiten eind dit jaar.

Het nieuws lekte al eerder uit, maar is nu ook door moederbedrijf HBC bevestigd. De medewerkers van de warenhuisketen zijn donderdagmiddag geïnformeerd. De winkels waren die dag wegens een ‘technische storing’ gesloten, zo stond te lezen op briefjes op de ruiten. CNV Vakmensen laat in een persbericht weten dat het bedrijf ‘op een meer dan nette manier’ afscheid neemt van het personeel. Omdat Hudson’s Bay maar zo kort – twee jaar – in Nederland actief is geweest, had het concern voor veel personeelsleden niet de verplichting om een social plan af te sluiten. “De werknemers staan in zo’n geval met lege handen”, stelt bestuurder Jacqueline Twerde van CNV Vakmensen.

Sociaal plan

Bij Hudson’s Bay is dat niet het geval. Moederbedrijf HBC heeft net een sociaal plan afgesloten om de dienstbeëindiging van het personeel in goede banen te leiden. Alle medewerkers die voor 1 september in dienst zijn gekomen, krijgen een ontslagvergoeding, terwijl Hudson’s Bay dat wettelijk niet verplicht is. “En mensen krijgen de gelegenheid om onder werktijd bij andere bedrijven te solliciteren. Daarvoor krijgen ze zelfs een kilometervergoeding”, zegt Twerde. Verder organiseert Hudson’s Bay een banenmarkt.

Hudsons Bay Haarlem 2

Een briefje op de ruit van Hudson’s Bay Haarlem

‘Lege puisten’

Wat betekent het vertrek van Hudson’s Bay voor de Nederlandse retailsector? “Het is vooral vervelend omdat om zulke grote panden gaat”, zegt merk- en retaildeskundige Paul Moers tegen Nu.nl. “Hudson’s Bay laat lege puisten achter in de binnenstad, wat niet goed is voor de omliggende winkels.” Al is er volgens Moers wel een lichtpuntje. “Ik ken een Britse investeerder met een soort discountconcept – leuke spullen tegen scherpe prijzen – die goed in één of enkele panden van Hudson’s Bay zou passen.”

Exploitatiebelofte

Ondertussen rommelt het tussen HBC en de vastgoedeigenaren van de Nederlandse panden. De verhuurders willen duidelijkheid over de gemaakte afspraken, maar Hudson’s Bay laat tot nu toe maar weinig los. Dat zegt Jeroen Lokerse van vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield, dat de vastgoedeigenaren adviseert, tegen RTL Z. HBC zou een exploitatiebelofte hebben afgegeven. Hudson’s Bay streek bij zijn komst in Nederland neer in leegstaande V&D-panden en liet de vastgoedeigenaren opdraaien voor de verbouwingskosten van €300 miljoen. In ruil daarvoor zegde het Canadese hoofdkantoor toe de eerste tien jaar garant te staan voor de huur. Die contracten zullen volgens RTL Z vermoedelijk worden ontbonden of doorverkocht.

Eind dit jaar dicht

Hudson’s Bay heeft vijftien warenhuizen in Nederland. Er werken circa 1400 mensen. De filialen en het hoofdkantoor worden op of voor 31 december gesloten, blijkt uit een verklaring van het bedrijf. De webshop is op dit moment al uit de lucht.

Beeld: Renate Zoutberg/Textilia