TOP

Hoge boete voor mannenmodezaak die dicht blijft op koopzondag: ‘Omzet is niet toereikend’

Mannenmodezaak Sooloo in Groningen heeft 15.000 euro boete gekregen, omdat de winkel niet op zondag open is in winkelcentrum Paddepoel. Daarnaast heeft de zaak zijn openingstijden niet verlengd op zaterdagavond, zoals de vereniging van eigenaren voorschrijft.

De weigering om mannenmodewinkel Sooloo te langer en vaker te openen in winkelcentrum Paddepoel in Groningen – op de maandelijkse koopzondag en op zaterdag tot 18 uur in plaats van 17 uur –  heeft de zaak een boete opgeleverd van 15.000 euro. Sooloo is een winkel van Signor Mode bv en heeft tevens een zaak in Haren.

 

De vereniging van eigenaren van het Groningse winkelcentrum deelt geldstraffen uit van 500 euro voor elke keer dat winkeliers in hun winkelcentrum niet open zijn. Op die manier wil de vereniging afdwingen dat de winkeliers meedoen aan de koopzondag en verlengde openingstijd op zaterdag. 

 

Aanbod kwijtschelding  

 

Hoewel er nu een aanbod voor kwijtschelding ligt voor Sooloo – maar ook voor onder meer een fietsen- en bloemenzaak – lijkt de kwestie hiermee allerminst opgelost. De kwijtschelding is voorwaardelijk, het is wel de bedoeling dat de ‘weigerwinkeliers’ zich alsnog aanpassen.

 

Dat kan de mannenmodezaak niet beloven. “Als speciaalzaak hebben we voornamelijk vast personeel in dienst”, zegt medewerker en woordvoerder van het Groninger filiaal Erik Jongholt. “De omzet op zondag is zeker niet toereikend om extra personeel in te huren. Op basis van de sociale en demografische kenmerken van ons verzorgingsgebied zie ik daar op de korte en middellange termijn ook geen verandering in komen.” 

 

Proef 

 

Winkelcentrum Paddepoel telt zo’n tachtig winkels. In januari 2015 is de koopzondag er  geïntroduceerd. Dat is besloten, zo vertelt Jongholt, tijdens een hoofdelijke stemming op een vergadering van de promotiecomissie in 2014. “Daar was niet iedereen aanwezig”, vertelt hij, “en bovendien ging het om een proef van een jaar. Maar nog voor dat dit jaar afgerond was, had de vereniging van eigenaren deze al opgenomen in het huishoudelijk reglement. Hetzelfde geldt voor de verruiming van de openingstijd op zaterdag.”

 

Frustratie

 

De situatie leidt volgens de woordvoerder tot veel frustratie. “De weerstand bij de winkeliers is groot, maar de angst voor boetes ook. Toch vinden we dat we in verzet moeten komen, omdat de belangen van de winkeliers niet vertegenwoordigd worden op de ze manier.”

 

De ‘weigerwinkeliers’ krijgen bijval van de lokale en landelijke politiek. Zondag 30 oktober hebben de lokale afdelingen van het CDA, de SP en de Stadspartij het werk in de winkel overgenomen, de ondernemers vrij gegeven en handtekeningen verzameld tegen de verplichte opening.

 

Motie Tweede Kamer 

 

“Het Landelijk Overleg Detailhandel heeft zich ook uitgesproken tegen verplichte openstelling op zondag”, besluit Jongholt. “In de tweede kamer is een motie van Cees van der Staaij, tegen de verplichte koopzondag, met grote meerderheid aangenomen.“Het CDA had al een motie ingediend om geen vergunning te verstrekken indien winkeliers verplicht worden om open te gaan. De wethouder wil eerst een poging om consensus te bereiken afwachten.”