TOP

Grote voeten voor Nederlandse kids

Niet alleen horen de Hollanders tot de langste mensen op deze aardbol. Ook onze kindervoeten zijn behoorlijk uit de kluiten gewassen...dat blijkt uit exclusief onderzoek van GFK panelservices voor Bengels.

Maar liefst vier op de tien kinderen van 11 jaar draagt schoenmaat 38 of 39. Van de 12-jarigen draagt zelfs 60 procent tussen 38 en 41. Het is goed om je hierbij te bedenken dat deze voeten nooit meer kleiner zullen worden. Dit in tegenstelling tot een confectiemaat, waarbij wat pondjes meer of minder een maat kan schelen.

Kinderleest 

Omdat kindervoeten in de meeste gevallen nog niet zo breed zijn als volwassen voeten, heeft dit voor de kinderschoenenzaak of de kindermodespeciaalzaak met een schoenencollectie nogal wat consequenties. Een kinderleest in grotere maten is onmisbaar binnen een schoenenassortiment voor kinderen. Driekwart van de jongens van 11 en 12 jaar draagt al schoenen in maat 38 tot en met 43. De helft van de meisjes van 13 en 14 jaar draagt schoenen in maat 39 tot en met 41.

Maat 35 

Je kunt dit ook omdraaien. Beperk je je met kinderschoenen tot en met maat 35, wees er dan op bedacht dat je kinderen van 11 jaar en ouder niet meer bedient, maar dat je in de meeste gevallen jongens tot acht jaar kunt bedienen. Voor meisjes gelden dezelfde leeftijden. Dus ga je tot maat 35 in je assortiment, dan zul je doorgaans aan meisjes tot 8 jaar nog kunnen verkopen, terwijl je meisjes vanaf 11 jaar eigenlijk niet meer bediend, want slechts 4% heeft dan nog maar maat 35, de rest heeft grotere voeten.

Maat ‘schuit’

44% van de joingens tussen 11 en 12 jaar draagt maat 40 of groter. 48% van de jongens van 13-14 jaar heeft zelfs maat 42 tot 44. Bij meisjes is het weinig anders. 30% van de meisjes tussen 13 en 14 valt in de grotere damesmaten 40 en 41. 4% van de dertien- en veertienjarige meisjes heeft zelfs al maat 42. Je kunt er met je maatopbouw, dus ook in de schoenenzaak voor volwassenen, maar beter op voorbereid zijn. Deze kindervoeten krimpen namelijk nooit meer.