TOP

Filippa K en Ralph Lauren naar P.C. Hooft, Wijtman Sport failliet en meer geld voor binnensteden

Wijtman Sport heeft het faillissement aangevraagd voor een deel van de winkels. Verder: Filippa K en Ralph Lauren openen in de P.C. Hooftstraat, bij de tweede ronde van de Impulsaanpak Winkelgebieden is ruim €18 miljoen uitgekeerd en steeds meer ondernemers stoppen uit zichzelf. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 23 maart.

Beeld: Filippa K

Faillissement voor deel winkels Wijtman Sport

De regionale sportketen Wijtman is gedeeltelijk failliet. Dat schrijft Retailtrends. Voor acht van de tien winkels valt het doek. Het gaat om de vestigingen in Amstelveen, Berkel en Rodenrijs, Gouda, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rotterdam, Utrecht (Leidsche Rijn) en Zoetermeer. Ook de website is uit de lucht. De winkels in Delft en Dordrecht gaan wel door.

Wijtman Sport is gespecialiseerd in sport en sportfashion, met merken als Black Bananas, Off The Pitch en Touzani. De directie vroeg het faillissement zelf aan na tegenvallende omzetten door de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Daar kwamen forse huurverhogingen bovenop.

Tweede ronde Impulsaanpak Winkelgebieden: €18 miljoen uitgekeerd

In de tweede ronde van het overheidsprogramma ‘Impulsaanpak winkelgebieden’ is ruim €18 miljoen uitgekeerd aan gemeenten. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Van de dertien aanvragen zijn er negen goedgekeurd. Het gaat om Beekdaelen, Dordrecht, Heerenveen, Nissewaard, Noardeast-Fryslân, Oldenzaal, Rijswijk, Tilburg en Uithoorn. Zij willen onder meer de winkelleegstand aanpakken, meer woningen creëren en de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren.

Met het programma wil het kabinet gemeenten ondersteunen bij de herinrichting van de binnenstad. Er zijn vier rondes, waarvoor €100 miljoen beschikbaar is. Bij de eerste ronde werd €22 miljoen uitgekeerd. Vanaf 26 juni opent de inschrijving voor ronde drie, waarvoor €26 miljoen beschikbaar is.

Filippa K en Ralph Lauren openen in P.C. Hooft

Filippa K en Ralph Lauren strijken neer in de P.C. Hooftstraat. Filippa K opent op nummer 125 een bijzondere conceptuele winkel, ontwikkeld door architectenbureau Profan, die volledig in ijsblauw is uitgevoerd. De winkel van 170 vierkante meter heeft twee verdiepingen. Op de begane grond wordt de vrouwencollectie gepresenteerd en op de eerste etage de mannenkleding.

Creatief directeur Liisa Kessler liet zich inspireren door de mistige Scandinavische landschappen. De verchroomde kledingrails en spiegelende rekken en tafels verbeelden de reflectie van water. Een van de eyecatchers is een serie wandtapijten van de Zweedse kunstenaar Micael de Leeuw, gemaakt van restjes garen uit eerdere collecties. Filippa K heeft nog een winkel in Amsterdam, aan de Utrechtsestraat. De vrouwenmodewinkel in de Wolvenstraat is inmiddels gesloten.

Lees ook: Binnenkijken in de bijzondere conceptstore van Filippa K in de P.C. Hooftstraat

Ook Ralph Lauren opent aan de P.C. Hooft, op nummer 104, meldt het Amerikaanse modebedrijf in een persbericht. In deze ‘World of Ralph Lauren’-store zijn, verdeeld over twee verdiepingen, de mannen- en vrouwencollectie en de Double RL-lijn te koop, naast een selectie van accessoires en relatiegeschenken. Voor het interieur werd gekozen voor kalkstenen vloeren, wit pleisterwerk met meubels van hout, brons en messing.

‘Mogelijke doorstart voor Scotch & Soda met Nederlandse investeerder’

Standard Investment onderhandelt over een doorstart van Scotch & Soda. Dat meldt het FD op basis van anonieme bronnen. De Nederlandse investeringsmaatschappij zou door willen met een groot deel van het modebedrijf en het personeelsbestand, en alleen afscheid willen nemen van de meest verlieslatende winkels in het buitenland.

De curatoren lieten eerder al weten naar een overnamekandidaat voor het totale bedrijf te zoeken; door de nauwe verwevenheid met de failliete Nederlandse tak zijn ook de internationale activiteiten in gevaar. Standard Investment en Scotch & Soda reageren beiden niet op vragen van het FD. Curator en woordvoerder Derk de Vos wil alleen kwijt dat er ‘constructieve gesprekken met meerdere partijen’ lopen.

Groeiend aantal ondernemers stopt door regeldruk en schuldenlast

De krappe arbeidsmarkt, regeldruk en opgelopen coronaschulden zorgen ervoor dat steeds meer ondernemers het bijltje erbij neergooien. Dat schrijft Nu.nl op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 33.137 bedrijven gestopt, een toename van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Daaronder bevinden zich ook veel ondernemers in de detailhandel en groothandel. Die stoppen bijvoorbeeld omdat ze al jarenlang geen winst maken of een zeer hoge huur hebben, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis van Inretail tegen Nu.nl. “Winkeliers zijn veel omzet misgelopen tijdens de lockdowns en hebben in sommige gevallen een enorme belastingschuld opgebouwd. Verder zijn bepaalde kosten enorm gestegen. Dan is het vaak een bewuste keuze om er zelf mee te stoppen, in plaats van failliet te gaan.”