TOP

Faillissement voor kindermodelabel Little Indians: ‘Dit is niet het einde van het merk’

Little Indians is failliet. Het faillissement werd op 19 juni uitgesproken, een week nadat het kindermodemerk surséance van betaling verleend kreeg. Een doorstart onder de huidige eigenaar, Vanessa Erasmus, wordt onderzocht. “Vanaf 2022 kregen we met tegenslag te maken. Het was een domino-effect.”

Beeld: Textilia (Little Indians Westfield)

Little Indians kwam in de problemen door de nasleep van de pandemie, in combinatie met het lage consumentenvertrouwen als gevolg van de inflatie, waardoor (retail)klanten voorzichtiger werden. Dat verklaren oprichter en eigenaar Vanessa Erasmus en curator Saskia Hattink (Landvast Advocaten) aan Textilia. Een doorstart onder de huidige eigenaar wordt onderzocht. “Dit is niet het einde van het merk”, zegt Erasmus. “In overleg met de curator onderzoek ik of en in welke vorm Little Indians voortgezet kan worden, misschien met een investeerder of andere partij. Op een manier die aansluit op de behoefte van de markt.” Op het moment van schrijven hebben zich nog geen andere overnamekandidaten gemeld.

Domino-effect

In coronatijd behaalde Little Indians volgens Erasmus goede resultaten, maar vanaf 2022 kreeg het bedrijf met tegenslagen te maken en liep de omzet terug. Little Indians produceert in Turkije en kampte met late leveringen en een enorme stijging van de containerprijzen. Kosten die maar moeilijk doorberekend konden worden aan de eindconsument, die de hand al op de knip hield. Erasmus: “En in de zomer van 2022 ging een van onze grootste klanten failliet: webwinkel Tom, een partij waaraan we wekelijks leverden. Daarvoor vind je ook niet zomaar een ander. Het was een domino-effect. We hadden te weinig reserves om alles op te vangen.”

Het bedrijf vroeg op 9 juni surséance van betaling aan, dat op 12 juni werd verleend. Hattink werd aangesteld als bewindvoerder. In de week die volgde, werd onderzocht of het tij gekeerd kon worden, bijvoorbeeld door middel van een akkoord met de crediteuren. Hattink: “Een faillissement bleek echter onvermijdelijk.” De twee werknemers van het kindermodelabel is inmiddels ontslag aangezegd. De webshop is nog wel actief om een mogelijke doorstart te bevorderen. Little Indians heeft namelijk nog een flinke voorraad, die is verpand aan de bank. De curator verwacht dat een merendeel van de verkoopopbrengst naar de bank zal gaan. “Die heeft een flinke vordering.”

Internationaal succesverhaal

Vanessa Erasmus richt Little Indians in 2014 op. Begonnen als klein label met een paar enkele stuks groeit het uniseks kindermodemerk, gestoeld op de Scandinavische stijl, uit tot een internationaal succesverhaal met ruim vierhonderd verkooppunten in 25 landen. Het merk heeft naast kleding ook een homecollectie en een verzorgingslijn voor kleintjes, en had in het verleden meerdere eigen winkels.