TOP

Simpelheid, soft tailoring en shorts: de highlights van mannenmode in Milaan voor zomer 2024

Een geraffineerd en subtiel luxebeeld, maar anderzijds ook veel kleur, functionele details en opvallende prints. Met de mannenmodetrends voor zomer 2024 die we tijdens de Milanese mannenmodeweek zagen, kan je alle kanten op.

Foto’s: L’Estrop

Op het eerste oog is de mannenmode voor zomer 2024 – volgens de designers die afgelopen weekend in Milaan showden – vooral clean en crisp. Zomers wit krijgt veel aandacht, zeker op het gebied van pakken, shirts en jasjes. Daarnaast zijn er smaakvolle crème- en bruingradaties, groenen, grijzen en zachte pastels afgewisseld met felle accenten. Ook wat betreft styling valt de verstildheid op, de ‘quiet luxury’-tendens zet door. Er is veel aandacht voor specialistisch werk, mooie vernuftige details, kwalitatieve en bijzondere materialen en goede belijningen. 

Vakmanschap

Op het oog weinig poespas, maar wie beter kijkt ziet vooral vakmanschap en liefde voor het product. Met name op het formele vlak wordt er flink geëxperimenteerd met modellering. Vloeiend en ongeconstrueerd of juist heel gestileerd, volumineus tegenover getailleerd en ook naar lengtes wordt gekeken. Geklede shorts zijn een veel gezien item, net als pakken aan één stuk of een optische illusie daarvan, door toon op toon te combineren. 

Gender

Verder valt de aandacht voor functionaliteit ook dit seizoen op. Menig jasje, vest of broek is voorzien van meerdere zakken. Bij Fendi kwamen letterlijke schortvormen voorbij. Vaak oogt deze styling stoer, maar onder andere Emporio Armani laat zien dat praktisch prima op een classy manier gestijld kan worden. Sowieso wordt ook dit seizoen duidelijk dat de grenzen van gender steeds meer worden opgezocht. Mannelijke en vrouwelijke elementen raken steeds meer verweven en vormen zo een nieuw, eigentijds beeld. 

Prada

Fendi

Zegna

Valentino

Emporio Armani

MSGM

Dolce & Gabbana

Neil Barrett

Alyx

Etro

DSquared2