TOP

Dior en Nina Ricci ontwerpen abaya’s voor de modebewuste moslima

Christian Dior en Nina Ricci hebben een abaya ontworpen voor op de catwalk. Deze zwarte doek, door moslima's over de kleding gedragen, was te zien tijdens een Parijse modeshow georganiseerd door Saks Fifth Avenue.

Vier dagen voor de show liet de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat burka’s niet meer welkom zijn in Frankrijk. Volgens hem houden burka’s vrouwen gevangen. Dania Tarhini, algemeen directeur van Saks Fifth Avenue, vertelde dan ook aan de Britse Telegraph dat het niet makkelijk was om de ontwerpers te overtuigen een abaya te maken.

“Vrouwen wachten op een modebewuste variant van de abaya,” zei Tarhini. “Iedereen wacht op een verandering op de goede manier. Sommige vrouwen in Saoedi-Arabië willen zich niet verplicht voelen om een abaya te dragen. Ze willen het op een modebewuste manier om zich heen kunnen slaan.”

Door de abaya op de catwalk te tonen, hopen de ontwerpers vermogende moslima’s tegemoet te komen. Ook designers Alberta Feretti, Jean Claude Jitrois en Blumarine gaan een modevariant op de abaya ontwerpen.