TOP

De jurk die iedereen bezig hield

Deze jurk hield het internet een hele tijd bezig. Welke kleur is hij nou echt? Een deel van de mensen ziet hem wit met goud, een ander deel ziet hem blauw met zwart.

Het begon allemaal op Tumblr, waar gebruiker Swiked een foto uploadde van een jurk. Eronder plaatste ze de vraag die de wereld al een paar dagen in de ban houdt: is hij nu blauw-zwart of wit-goud? De foto is inmiddels viraal gegaan, er is zelfs een wikipedia-pagina voor de jurk opgericht. Mensen verdelen zich in kampen, zwart en blauw of wit en goud.

Nadat onder andere Buzzfeed de kwestie oppakte kwamen er al snel verwarde reacties. Hoe kan het dat de een deze jurk blauw ziet, en de ander wit? Buzzfeed haalde er een specialist bij om de waarheid te achterhalen.

Licht

Het mysterie blijkt in onze hersenen te zitten: “We maken altijd beslissingen over de hoeveelheid en kwaliteit van licht dat onze ogen binnenkomt”, zegt Cedar Riener, professor psychologie tegen Buzzfeed. “Licht schijnt op een object, en hoe dat licht reflecteert in je ogen maakt welke kleur je ziet. Het gaat er dus om hoe je brein licht interpreteert dat in je ogen komt.”

De echte kleur

Buzzfeed is in contact gekomen met het meisje dat de foto op Tumblr plaatste. Zij gaf het antwoord op de brandende vraag: welke kleur is hij nu echt? Het meisje was aanwezig bij de bruiloft waar de moeder van de bruid deze jurk aanhad. En de kleur is… Blauw!