TOP

Chaos in ‘Detox Your Wardrobe Store’ Bijenkorf Amsterdam

Afgelopen zondag 14 maart haalde de tweede 'Detox Your Wardrobe Store' in de Bijenkorf in Amsterdam 21.059,50 euro op. De opbrengst gaat naar Orange Babies, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor zwangere vrouwen met hiv en hun baby's in Afrika .

Lezeressen van de Glamour kregen in februari de opdracht om hun kledingkast te ‘detoxen‘. Daarvoor vulden ze hun roze Glamour Detox Bag met kleding die niet meer werd gedragen. Ongeveer 10.000 kledingstukken kon de Glamour-redactie napluizen. Draagbare kleding werd door de redactie meegenomen naar de Bijenkorf in Amsterdam, de ‘oudjes’ zijn naar een ander goed doel gegaan.

Ook bekende Nederlanders hebben kleding gedoneerd. Sylvie van der Vaart gaf haar Gucci-tas, Linda de mol stond haar Emporio Armani-vest af en Daphne Deckers leverde een jurk van Alexander McQueen in.

Hysterie
De rekken van de ‘Detox Your Wardrobe Store’ in de Bijenkorf in Amsterdam staan er nog vredig bij. Maar niet voor lang. Hordes meiden staan startklaar om de rekken aan te vallen. Zodra hoofdredacteur Glamour Karin Swerink het roze lint doorknipt, begint het graaien en trekken.

Swerink en haar collega’s kijken hun ogen uit tijdens de hysterie rondom de kledingrekjes en zien hoe hun maandenlange werk verandert in een chaos. “We hebben ontzettend veel zakken met kleding binnengekregen”, vertelt ze. “De kleding hebben we gesorteerd en op trends gehangen. Het is nu wel een puinhoop, maar dat hoort erbij. Het is een feestje”, aldus Swerink. Na een uur is er bijna niets meer over van de gevulde rekjes. In totaal zijn 1.091 kledingstukken verkocht.

1300 euro voor G-star Raw jurk
Bekende Nederlandse modeontwerpers hebben ook kleding gedoneerd en deze wordt geshowd op de catwalk. Klanten wurmen zich tussen de mensenmassa en veel bezoekers hangen op verschillende etages over de reling. Binnen enkele minuten ziet de eerste verdieping zwart van de mensen. “Laten we met z’n allen gaan cashen voor het goede doel”, draagt Swerink het publiek op.

Over de catwalk gingen onder meer Irene van der Laar in een mantelpakje van Frans Molenaar, een jurk van Viktor & Rolf en een lingerieset van Marlies Dekkers. Na de catwalkshow kan het publiek met een roze glamourvlaggetje op hun favoriet bieden. De bedragen variëren van 180 euro voor een jurkje van Bas Kosters tot 1300 euro voor een blauwe G-star Raw jurk.

Tijdens de veiling is er 11.810 euro opgehaald. Met de opbrengst van de verkoop in de Detox stores gaat er een totaalbedrag van 21.059,50 euro naar Orange Babies.

Shop till you drop
Glamour heeft twee lezeressen verblijd met ‘shopmoney’. Carmelita Kantelman is de winnares van de ‘best collection’ en ontvangt een cheque van 1.000 euro shoppinggeld. Daarnaast overhandigt Swerink een andere lezeres een cheque van 10.000 euro. De gelukkige winnares is verbijsterd. “Ik was helemaal niet van plan om te komen”, aldus Mariëlla de Vries. “Normaal kijk ik altijd eerst op het prijskaartje, dat hoef ik nu niet te doen. Ik voel me een kind in een snoepwinkel”, zegt de winnares blij.

Klik hier om te zien hoe de drukke ‘Detox Your Wardrobe 2010’ eruit zag.