TOP

Zelfstandige verdwijnt uit de winkelstraat

Het was al langer bekend, maar nu bevestigt een onderzoek van Locatus dat de zelfstandige winkelier steeds meer uit de belangrijkste Nederlandse winkelstraten verdwijnt.

Het onderzoek van Locatus, uitgevoerd in opdracht van vastgoedbedrijf Corio, wijst uit dat in Utrecht en Leeuwarden zelfstandige winkeliers op A1-locaties al minder dan 1% van de winkelmeters bezetten. Volgens het onderzoek zullen zelfstandigen bij ongewijzigd beleid in 2022 volledig zijn verdwenen op A-locaties. In Nederland gaat de leegloop van de zelfstandigen bovendien het snelst. In heel Nederland is 65% van de winkels zelfstandig, in België en Luxemburg is dit respectievelijk 82% en 86%.

Wetgeving
”Om internet het hoofd te bieden, moeten we nu ingrijpen”, aldus bestuursvoorzitter John van Haaren van Corio Nederland op nu.nl. ”De zelfstandige winkels zijn toch vooral het verschil tussen internet en winkelcentra.” Van Haaren pleit ervoor de huurwetgeving aan te passen, zodat de zelfstandige ondernemer meer mogelijkheden krijgt.  “In Nederland is er een enorme ketenvorming”, aldus Van Haaren. ”Als je dan gaat uitzoeken hoe dat komt, zie je dat het heel diep in de wetgeving zit.”

Doorverkoop huurcontract
De mogelijkheden om de zelfstandige winkeliers in de centra te houden zijn volgens hem beperkt. Sinds de jaren zestig is het mogelijk dat huurders hun huurcontract doorverkopen, zonder vereiste toestemming van de verhuurder. ”We krijgen daarvoor om de week een verzoek”, aldus Van Haaren. Doordat winkeliers zich kunnen laten uitkopen is er volgens hem nauwelijks grip op de samenstelling van het winkelaanbod.