TOP

Wibra opent webwinkel, Hunkemöller en Na-ked lanceren loungecollectie, kabinet pleit voor avondklok

Wibra opent een webwinkel, Superdry loopt een kwart omzet mis door de coronapandemie en Hunkemöller en Na-ked lanceren een loungewearcollectie. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 20 januari.

Invoering avondklok: geen activiteiten meer in de winkelstraat

Als het aan het kabinet ligt, gaat er vanaf vrijdag een avondklok in, een verbod om buiten te zijn van 20:30 tot 04:30, behalve als je tot de uitzonderingen hoort en daarvoor een verklaring kunt overleggen. Bij overtreding volgt er een boete van 95 euro. Dat maakte demissionair premier Rutte bekend op de persconferentie van vandaag. Wel is hiervoor voldoende steun nodig van de Tweede Kamer, invoering kan plaatsvinden een paar dagen nadat de Kamer erover heeft gedebatteerd. Dat debat vindt morgen plaats. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde mensen, zoals medici, mantelzorgers en mensen die per se naar hun werk moeten, zoals politieagenten en verpleegsters. Supermarkten en levensmiddelenwinkels moeten eerder sluiten. Voor fysieke, zelfstandige winkeliers betekent het dat ook zij eerder moeten stoppen als ze in de avonduren werken, zegt Edwin Belt van Inretail. “We hebben daar vragen over gekregen van leden. Sommige retailers zenden ’s avonds live modeshows uit via de social mediakanalen of ze bezorgen in de avonduren pakketten. Dat zullen ze moeten vervroegen.” Inretail wil dat mode- en schoenenwinkeliers de mogelijkheid krijgen voor click & collect, maar daar heeft de overheid vooralsnog geen fiat voor gegeven. De overige maatregelen zijn onder meer: een vliegverbod voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Terug naar één persoon op bezoek met onmiddellijke ingang, het aantal mensen op een begrafenis gaat van 100 naar 50 personen met ingang van maandag 25 januari. En er komt een quarantaineplicht voor mensen die naar ons land reizen.

Ondanks corona 68.000 bedrijven erbij in 2020

Het aantal bedrijven is in 2020 met 3,7 procent gestegen, ondanks de coronapandemie. Dat komt neer op 68.000 bedrijven. Dat meldt het CBS. Er zijn relatief weinig bedrijven opgeheven, vermoedelijk dankzij de publieke steunmaatregelen. Opvallend is de toename van het aantal bedrijven met één werkzame persoon. In het afgelopen decennium steeg dit aantal van 888.000 bedrijven naar meer dan 1,5 miljoen, een groei van 69 procent. Daarnaast is ook het aandeel van deze bedrijvengroep gestegen: in 2011 had 69 procent van alle Nederlandse bedrijven één werkzame persoon, en op 1 januari 2021 was dit ruim 78 procent. Over de afgelopen 10 jaar is het aantal bedrijven in Nederland ieder jaar gestaag gestegen. Elk jaar werden er dus meer bedrijven opgericht dan dat er werden opgeheven. Begin 2021 telde Nederland 1,92 miljoen bedrijven, een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van 10 jaar eerder. Vooral het aantal webwinkels steeg in 2020: +24 procent.

Wibra opent webwinkel

Wibra gaat een webwinkel openen om tijdens de lockdown toch een afzetkanaal te hebben, schrijft Retailnews. In de eerste instantie bieden ze online schoonmaakproducten aan voor de keuken en badkamer. Bij goede resultaten worden daar op termijn misschien meer producten aan toegevoegd. Maar Wibra wil eerst goed testen en alle kinderziektes elimineren. CEO Bas Duijsens: “We moeten onszelf niet voorbij rennen.” Het familiebedrijf gaat de artikelen zelf bezorgen.

Wibra lanceerde afgelopen voorjaar al een webshop voor de zakelijke markt waarop producten van schoonmaaklijn Dasty worden aangeboden. Of de webwinkel voor consumenten na de coronapandemie blijft bestaan hangt onder meer af van wat straks het effect is op de traffic in de filialen en welke klanten de webshop trekt. Tot nut toe had Wibra geen webshop vanwege de relatief hoge kosten van het verzenden van laaggeprijsde artikelen. Dat is ook de reden dat Duijsens nog niet zeker is of de webshop met thuisbezorging blijft. Wel denkt he concern na over click & collect.

Superdry loopt kwart omzet mis door coronacrisis

Modebedrijf Superdry heeft door de winkelsluitingen in deze coronapandemie bijna een kwart van de omzet misgelopen in de eerste helft van het boekjaar 2021, dat eindigde in oktober 2020, schrijft Fashionunited op basis van de halfjaarcijfers. In de periode tussen 24 oktober en 9 januari was de omzet 27,2 procent lager ten opzichte van het jaar ervoor. Op 9 januari waren 173 winkels tijdelijk gesloten, wat overeenkomt met ongeveer driekwart van het totaal van de groep. In het eerste half jaar van 2021 daalde de omzet van 369,1 miljoen pond (414,70 miljoen euro) naar 282,7 miljoen pond (317,6 miljoen euro). De groei die het modebedrijf online boekte, namelijk een omzetplus van 49,8 procent, compenseerde het verlies van 44,8 procent in de fysieke winkels enigszins.

Hunkemöller en Na-kd lanceren samen loungecollectie

Lingeriemerk Hunkemöller en de Zweedse modewinkel Na-kd lanceert vandaag een loungewearcollectie wat een combinatie is van atletische, functionele kleding met strakke, verfijnde lingerie. Dat melden de merken in een persbericht. Hiermee springen ze in op de ontwikkeling dat er momenteel meer mensen thuiswerken en de behoefte aan makkelijk zittende kleding toeneemt. De collectie bestaat uit 51 items, waaronder leggings, sportbeha’s zonder beugels en bralettes, beugelbeha’s en hemdjes. De collectie is vanaf vandaag verkrijgbaar op de websites van beide merken.

Foto’s: Hunkemöller x Na-kd