TOP

Wethouder wil winkeldeuren dicht voor beter milieu

De Amsterdamse wethouder van milieu Marijke Vos, roept winkeliers op om hun deuren niet meer open te laten staan. Het luchtgordijn blaast dan alleen nog wanneer de deuren open gaan en op die manier wordt energie bespaard.

Vos deed deze oproep bij de presentatie van resultaten van een proef met dichte winkeldeuren. Begin van dit jaar stonden de winkeldeuren van een Amsterdamse drogisterij enkele weken de hele dag open. Daarna maakte de zaak gebruik van deuren die automatisch open gingen als klanten naar binnen wilden.

Uitkomst
Uit de metingen bleek dat het aantal bezoekers niet duidelijk afgenomen was in de periode dat de automatische deuren werden gehanteerd. Ook het aantal betalende klanten bleef in verhouding met filialen op andere plekken in het land. Automatisch openende deuren blijken een besparing van 43 procent in de verwarmingskosten op te leveren. De proef werd gedaan door de gemeente Amsterdan, deurenfabrikant Besam, DA Retailgroep, SentorNovem en Energiecentrum MKB.

Gemeente
De gemeente maakte tijdens de presentatie ook bekend in het vervolg garant te staan voor een deel van de lening die ondernemers afsluiten om de automatische deuren aan te schaffen. Wethouder Vos voert gesprekken met Amsterdamse winkeliers over maatregelen om energieverspilling tegen te gaan.