TOP

Voetbalspecialist Ben Tichem daagt zichzelf opnieuw uit met ‘You dare sneakers and more’

Iedere maand neemt Sportcult een winkel onder de loep en vraagt hoe het gaat. Deze maand spraken we met Ben Tichem. Deze voetbalspecialist werd vorig jaar genomineerd voor de Sportcult 'Sportwinkel van het jaar verkiezing' met zijn sportspeciaalzaak 'Kickin It Sports'. Afgelopen zaterdag 1 oktober 2011 gingen in Zoetermeer officieel de deuren open van zijn tweede winkel: You dare and more. In deze nieuwe sneaker store is echter geen voetbal te bekennen.

In deze tijden een tweede winkel openen. Een slimme zet?

“Ons huidige klantenbestand vroeg steeds meer naar sneakers, maar we wilden de voetbalspeciaalzaak blijven waar we zo bekend om staan. Na een gesprek met onze jongste zoons Brandon en Ritchie hebben we besloten om er een sneaker store bij te openen die zij dan mogen draaien. Jong geleerd, is oud gedaan. De sneaker store is een mooie aanvulling op onze huidige voetbalspeciaalzaak en hierdoor hebben we een nog breder bereik gekregen. Een win-win voor beide zaken. Veel mensen vroegen zich af of het wel verstandig was om dit soort stappen te maken in deze moeilijke tijd. Maar als je niks onderneemt ben je: en geen ondernemer én is het wachten op de neergaande spiraal. Ik denk liever vooruit en de aanval is de beste verdediging, toch?”

Wie of wat was je inspiratie om You dare te openen?

“Ik liep al een tijdje rond met de plannen voor een sneaker store. Ik had daar zo mijn eigen ideeën over en toen was daar ineens het moment om de sprong te wagen. Ik had nog wat ‘vrije’ tijd dus ik heb de winkel zelf verbouwd en er een eigen gezicht aangegeven. Het is ruim en overzichtelijk en daar reageren klanten erg enthousiast op. Ik kan ook veel van mijn creativiteit kwijt in marketingacties. Zo hebben we bierviltjes die in het uitgaanscircuit rondcirkelen met teksten als: ‘Give me one night with you, if You Dare’, ‘Do you wanna try my dance moves, if You Dare’.”

Wat is er anders aan deze sneaker store?

“Ik denk dat vooral de uitstraling van de winkel rust met zich mee brengt. Geen geschreeuw, maar gewoon een goede presentatie van de schoenen en dergelijke. Lekkere lounge banken maken het compleet.”

Is het makkelijker om een tweede winkel te openen dan een eerste?

“Je hebt wel een voorsprong met betrekking tot het opzetten van de zaak. Het viel echter wel tegen om licenties te krijgen om te kunnen inkopen. Je merkt dat de merken gewoon wat terughoudend zijn want ze zien je toch als een voetbalman. Aan de ene kant hebben ze gelijk want ik ben een voetballiefhebber en daar ligt ook mijn passie. Maar kansen zien en pakken doe ik ook en dat heb ik gedaan met You Dare.”

Voor welke doelgroep is You dare?

“You Dare is er echt voor iedereen. Moeder of vader komt voor hun zoon of dochter sneakers kijken en vervolgens wil vader of moeder ook wel een paartje passen. Komt misschien ook omdat Petra en ik regelmatig oversteken naar de winkel. De klanten zien dan dat ook wij sneakers dragen en dit helpt zeker mee.”

Wat voor een assortiment bieden jullie je klanten?

“De naam van de winkel zegt het al: You Dare sneakers and more. Wij verkopen op dit moment Adidas, Nike, Vans, Munich, DC, en met de meeste merken zitten we op hoog segment. Daarnaast hebben wij nog een serie skateboards en onderdelen van de bekende merken en verkopen we veel caps en overige accessoires.”

Gaan jullie zowel on als off line klanten bedienen?

“Op dit moment zijn wij ook bezig om een koppeling te maken met onze nieuwe kassaleverancier Modis en de webshop die in ontwikkeling is. Ik denk dat er over een aantal jaren 40% omzet gehaald gaat worden uit online verkoop, dus moet je er nu al mee bezig zijn.”

Wie gaat deze winkel managen?

“We zijn erg trots op onze zoons Brandon en Ritchie dat ze het ondernemen zo snel oppakken en echte ondernemers aan het worden zijn. Zodra er weer wat nieuws is Twitteren en facebooken ze er op los. De winkel is elke dag tot 17.00 uur open, maar de reclame via social media is 24 uur open.”

Wat zijn de verdere plannen?

Kickin it sports loopt gewoon goed omdat we daar ook een bewuste keuze hebben gemaakt. Niks geen zijtakken naar andere sporten. Gewoon voetbal! In de 6 jaar dat we bezig zijn hebben wij een goede reputatie opgebouwd, vanwege onze kennis, betrokkenheid en service. Mijn volgende stap is om de mogelijkheden te bekijken om voor ‘Kickin it sports’ en ‘You Dare sneakers and more’ soft franchise concepten neer te zetten. Ik denk dat ik met mijn aanwezige knowhow veel startende en huidige ondernemers verder kan helpen.”