TOP

Versace opent winkel in de P.C., Nederlander geen last van bezorgschaamte en fors minder fysieke winkels

Luxemerk Versace opent een winkel in de P.C. Hooftstraat, het gros van de Nederlanders heeft geen last van bezorgschaamte en het aantal winkels is het afgelopen decennium met 10 procent gedaald. Dat lees je in het nieuwsoverzicht van 19 december.

Aantal winkels 11 procent gedaald in tien jaar

Het aantal winkels is in de afgelopen tien jaar met ruim 11 procent gedaald, meldt het CBS, van 97.000 winkels in 2010 naar bijna 86.000 fysieke winkels nu. Er zijn vooral minder winkels in dvd’s en cd’s, fotocamera’s en baby- en kinderkleding dan in 2010. Tegelijkertijd verdrievoudigde het aantal webwinkels in het laatste decennium naar 40.000. Ook het aantal kledingwinkels is fors teruggelopen; waren er in 2010 nog 17.775 zaken, in 2019 telde het CBS er 14.890. Ook het aantal schoenenwinkels liep terug van           3.735 tien jaar geleden naar 2.555 dit jaar.

Gros van Nederlanders heeft geen last van bezorgschaamte

78% van de Nederlanders heeft geen last van, zo blijkt uit onderzoek van modeplatform Otto. Vrouwen en millennials (26- tot 35-jarigen) hebben meer last van bezorgschaamte dan mannen. Hoewel slechts 22 procent last heeft van bezorgschaamte , houden Nederlanders wel rekening met de effecten van bezorging op het klimaat. Meer dan de helft van de ondervraagden bestelt één 1 of minder pakketjes per maand. De helft van de respondenten zouden wel duurzamer willen shoppen; lagere prijzen zou hen stimuleren om bewuster te kopen. Daarnaast is er behoefte aan informatie die aangeeft welke producten, merken, producenten en winkels duurzaam zijn.

Versace opent winkel in P.C. Hooftstraat

Het Italiaanse luxe modemerk Versace gaat een winkel openen in de P.C. Hooftstraat, zo meldt B&O Retail op zijn website. Dat bedrijf hielp Versace bij het zoeken van de juiste locatie. Het luxelabel huurt het pand vanaf begin januari 2020 voor langdurige tijd. De winkelruimte bestaat uit de begane grond, een kelder en een eerste verdieping. Het luxe merk werd in 1978 opgericht door Gianni Versace. In december 2018 kocht Michael Kors voor 2,12 miljard dollar alle aandelen in Gianni Versace S.r.l. en bleef Donatella Versace aan als artistiek directeur.

Clarks schrapt 170 banen

Het Britse schoenenbedrijf Clarks ontslaat 170 werknemers. Op het hoofdkantoor in Somerset vervallen 80 banen. Dat meldt vakblad Schoenvisie. De ontslagen zijn onderdeel van een herstructurering in 2020. Clarks heeft wereldwijd momenteel 13.000 werknemers in dienst. De bezuinigingen komen niet uit de lucht vallen; eind 2018 had het bedrijf een verlies van 82,9 miljoen pond bereikt. In 1825 werd Clarks opgericht door de broers James en Cyrus Clarks. Anno 2019 heeft het bedrijf ruim 750 winkels wereldwijd. Aan de leiding van Clarks staat Giorgio Presca, hij volgde Mike Shearwood in maart 2019 op.

Retailexperts geven workshops op Modefabriek

Modefabriek heeft voor de komende editie verschillende experts uitgenodigd voor presentaties en workshops. Tijdens The Expert Workshops delen specialisten hun visie op hun vakgebied. De onderwerpen variëren van personeelstrainingen en klantervaringen tot sustainability en videomarketing voor webshops. De workshops worden gegeven door Judith Berger van Training Retail, sustainability-expert Talita Kalloe van SoulSalon, specialist in videomarketing Moriam Hassan Balogun, retailtrainers Suzanne van Tuil en Danielle Mulders en expert klantbeleving Melvin van Tholl.