TOP

StudentSuits biedt studenten lease-maatpak voor 16,50 euro [interview]

Een duurzaam geproduceerd maatpak voor 16,50 euro per maand. Via deze lease-formule wil StudentSuits studenten aan een goedzittend pak helpen.

Een duurzamere pakkenindustrie begint bij studenten, is de gedachte van StudentSuits. Het bedrijf, onderdeel van de organisatie DutchSpirit, biedt studenten en starters de mogelijkheid om voor 16,50 euro per maand (voor 24 maanden) een duurzaam geproduceerd maatpak te leasen. Erik Toenhake van DutchSpirit licht het concept toe.

Hoe is het idee voor lease-pakken ontstaan?

“Met DutchSpirit werken we al jaren aan een duurzamere kledingindustrie. Vorig jaar zijn we begonnen met het leasen van maatpakken voor een bedrag van 25 tot 33 euro per maand. Het pak blijft dan eigendom van DutchSpirit, dat na twee jaar weer zorg draagt voor de recycling. Daar hebben we veel enthousiaste reacties op gekregen van klanten, waarvan de meesten het bedrag overigens vaak toch in één keer betalen om zo eigenaar van het pak te worden. Dat vinden wij niet zo erg, want onze kosten gaan voor de baat uit. Wij moeten namelijk de pakken wel inkopen bij onze producent.” 

 Waarom zijn jullie nu met StudentSuits gestart?

“Twee jaar geleden hebben we al eens meegedaan aan een pitch voor de hogeschool Saxion, om 800 studenten van pakken te voorzien. Uiteindelijk lukte het ons een voorstel te leveren voor een duurzaam pak binnen het budget, maar toch koos de school voor Piet Zoomers, omdat deze per pak 25 euro goedkoper was. Dat vonden wij jammer en vreemd. Veel bedrijven zeggen voor duurzaamheid te gaan, maar als het erop aankomt, zwichten ze toch vaak voor de prijs. Wij denken dat studenten bewuster zijn dan bedrijven, dus richten ons liever direct op hen.”

Voor wie is StudentSuits specifiek bedoeld?

“Studenten van de hotelscholen en business-schools zijn verplicht bij de start van hun studie een kostuum aan te schaffen. Vanwege een gebrek aan geld kiezen ze dan voor een standaard confectiepak met slechte pasvorm, dat niet duurzaam is. Wij willen hen nu een alternatief bieden van een op maat gemaakt, duurzaam pak voor een redelijke prijs, zodat ze vier jaar lang goed voor de dag kunnen komen.”

Hoe ziet jullie verdienmodel eruit?

“Nou, daar zit ook nog onze uitdaging! Door onze kleine oplages en het maatwerk, liggen de kosten vrij hoog. Zoals gezegd moeten wij de inkoopprijs vooruit betalen, dus het is voor ons in eerste instantie vooral een investering die zich pas later terugbetaalt. We zoeken nu naar mogelijkheden voor crowdfunding en factoring, waarbij grote bedrijven onze contracten overnemen. Als dat lukt, kunnen we ook in grotere oplages gaan werken.”

Wat is de missie van StudentSuits?

“Studenten van nu zijn de beslissers van de toekomst. Daarom willen we deze groep bereiken en overtuigen van de duurzame gedachte. Het gaat in de kledingindustrie nog te vaak om prijs, zelfs bij bedrijven die zeggen om duurzaamheid te geven. Uit recent onderzoek is weer gebleken dat 76 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over duurzaamheid in de kledingindustrie, maar slechts 6 procent houdt er ook daadwerkelijk rekening mee bij de aanschaf van kleding. We hebben dus nog een lange weg te gaan.”