TOP

Stijging online omzet door tablets en smartphones

Het aantal internetaankopen stijgt flink door het toenemende gebruik van tabletcomputers en smartphones. Webwinkeliers kunnen de trend amper bijbenen.

In 2011 wordt online naar schatting 9 miljard euro omgezet, een miljard hoger dan het afgelopen jaar. Dat heeft volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, alles te maken met de opkomst van tabletcomputers. Door het gebruikersgemak van apparaten als de iPad zijn mensen eerder geneigd om spullen via internet te kopen.
Jongen: “Voor de komst van de laptop moesten mensen zich nog echt achter de computer installeren, de laptop maakte het al makkelijker om het internet op te gaan, de iPad doet daar nog een schepje bovenop.”

Kleine aankopen
Het gemiddelde bedrag dat consumenten per keer op internet uitgeven, zal de komende tijd wel dalen. Dat is vooral te danken aan het groeiende aantal apps, applicaties op de tabletcomputer en smartphones waarmee diensten gekocht kunnen worden. Zo kost het downloaden van een krant of tijdschrift maar een paar dubbeltjes.

Webwinkelier slecht voorbereid
Volgens Jongen kunnen webshops de opkomst van tablets en smartphones amper bijhouden. “De meeste webwinkeliers hebben geen mobiele website, terwijl het gedrag van consumenten sterk verandert.” Dat de meeste webwinkels achterlopen in de ontwikkeling vindt Jongen niet vreemd. “Niemand kon een jaar geleden voorspellen dat dit zo’n impact zou hebben. Had een webwinkelier dan toch een app moeten ontwikkelen, terwijl ze niet eens wisten of het aan zou slaan?”