TOP

Ondernemers rekenen af met winkeldieven

Winkeldieven mogen binnenkort de portemonnee trekken zodra zij met de politie in aanraking komen. Eind volgende maand is in Rotterdam de landelijke aftrap voor deze nieuwe aanpak.

Met deze aanpak hebben winkeliers een wapen in handen in de strijd tegen de aanhoudende overlast door winkelcriminelen. De methode werkt als volgt: een winkeldief moet 151 euro betalen, waarvan 126 euro bestemd is voor de winkelier en 25 euro voor de administratiekosten. Mocht er iets beschadigd zijn in de winkel, dan valt daarvoor ook een nota bij de crimineel op de deurmat.

Overlast
Ondernemers kunnen het Hoofdbedrijfschap Detailhandel machtigen om gemaakte onkosten op de dader te verhalen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), die volgende maand de aanpak landelijk introduceert, zegt in de Telegraaf: “Dit kabinet komt op voor de winkelier. Die 151 euro is een kleine tegemoetkoming voor de overlast.”

Project
Het afgelopen jaar is er met deze aanpak van winkelcriminaliteit ‘afrekenen met winkeldieven’ proefgedraaid in Wageningen, Huissen, Els en het Noord-Hollandse Huizen en het bedrijventerrein in Duiven. Honderden winkeliers namen deel aan het project. De resultaten zijn verbluffend: in de proefgebieden daalde de winkelcriminaliteit met 30 tot soms zelfs 40 procent!