TOP

Onderzoek Inretail: winkelcriminaliteit neemt toe

De winkelcriminaliteit neemt toe, zegt 86 procent van de ondernemers in de non-food retail. Dit blijkt uit een onderzoek van brancheorganisaties Inretail en NSO Retail. Vooral diefstal komt veel voor. Ruim driekwart (80%) van de ondernemers kreeg er de afgelopen twaalf maanden mee te maken in hun winkel.

credit beeld: Siarhei HorbachUnsplash

Brancheorganisaties Inretail en NSO Retail (tabaksdetailhandel) vroegen ondernemers naar de vormen van criminaliteit waarmee zij het afgelopen jaar te maken hadden en kwamen tot een top 4. Op de eerste plaats staat diefstal (80%) en de tweede plaats wordt ingenomen door geweld, intimidatie en agressie (36%). Vernielingen en beschadigingen volgen, oplichting, witwassen en fraude staan op plek vier. Een derde van de ondernemers geeft aan dat cybercriminaliteit toeneemt.

Inretail vindt dat de bestrijding van winkelcriminaliteit meer prioriteit moet krijgen. “Winkelcriminaliteit ondermijnt het welzijn van mensen. Retailers ervaren financiële (84%) en emotionele gevolgen, maar de confrontatie met criminaliteit hakt er ook in bij medewerkers en klanten die het helaas meemaken”, aldus woordvoerder Paul te Grotenhuis in een persverklaring. “De impact daarvan mag door overheden niet worden onderschat en het blijft nodig om prioriteit aan criminaliteitsbestrijding te geven.”

Veiligheid- en preventiemaatregelen

Ondernemers nemen zelf veel veiligheid- en preventiemaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de installatie van camera’s (76% en 91% bij tabak- en gemakwinkels), alarmerings- en beveiligingssystemen (72%) en bijvoorbeeld vals geld detectieapparatuur (57%). Meer dan zestig procent roomt cash geld af uit kassa’s. Verlichting in en om de winkels is ook onderdeel van preventiemaatregelen die ondernemers nemen, naast investeringen in trainingen voor medewerkers in het herkennen en handelen bij verdacht gedrag of situaties (38%). Uit het onderzoek van Inretail en NSO Retail blijkt dat 60 procent van de ondernemers niet bekend is met het ‘camera in beeld’ systeem. Bedrijven en burgers kunnen vrijwillig hun camera’s aanmelden bij dit politiesysteem, zodat na een misdrijf beelden gericht kunnen worden opgevraagd voor de opsporing van daders.

Ook weet bijna de helft van de ondernemers niet dat gemeenten een collectief winkelverbod kunnen instellen voor winkelgebieden, waarmee overlastplegers worden geweerd. Beide opties moeten ondernemers en politie in hun overleg met gemeenten vaker agenderen, zegt Inretail. Ook gaat de brancheorganisatie de leden en ondernemersverenigingen actief attenderen op deze mogelijkheden. Ten slotte is meer dan tachtig procent van de ondernemers niet bekend met het ‘first offender’ reprimande beleid van de politie. Bij deze landelijke regeling krijgt een meerderjarige winkeldief die voor het eerst wordt betrapt een uitbrander en een registratie in een landelijk politiesysteem. Er wordt dan niet doorgepakt met een strafzaak of vervolging.