TOP

Sneakers failliet, omzet H&M gehalveerd en drukte in kleine plaatsen minder afgenomen dan in grote steden

Schoenenretailer Sneakers heeft faillissement aangevraagd. De omzet van de H&M Group is in het tweede kwartaal met 50 procent gedaald. En de drukte in de winkelstraten is tijdens de coronacrisis in kleine plaatsen veel minder afgenomen dan in de grotere steden. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 16 juni 2020.

Sneakers failliet

Schoenenretailer Sneakers heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank. Dat meldt RTL Z op basis van een brief van het bedrijf aan franchisenemers en personeel. De keten zou al langer kwakkelen, maar de coronacrisis gaf het laatste zetje. De liquiditeit van Sneakers is de afgelopen weken onder druk komen te staan toen de fysieke winkels dicht moesten en er nauwelijks omzet binnen kwam. Sneakers heeft meer dan veertig winkels, waarvan ongeveer de helft in handen is van franchisenemers. De eigen winkels zouden gesloten zijn, maar de franchisewinkels zijn open. Volgens RTL Z gaan de franchisenemers door, maar in welke vorm is nog niet duidelijk. Sneakers werd in 1997 opgericht door Erik Achten van Achten Fashion Group. Het faillissement wordt aangevraagd voor Sneakers Concept B.V. en Sneakers Stores B.V. Het hoofdkantoor zit in Waalwijk. Er werken ongeveer 250 mensen bij Sneakers.

CPB voorspelt ‘ongekende’ bbp-daling

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) krijgt Nederland in 2020 te maken met een daling van het bbp (bruto binnenlands product) met zes procent. Dat blijkt uit de juniraming van het CPB, waarin verschillende scenario’s worden doorgerekend. In de basisraming, die uitgaat van matig herstel, staat een bbp-daling in 2020 van zes procent, gevolgd door een stijging van drie procent in 2021. De werkloosheid verdubbelt naar zeven procent in 2021. Indien een tweede golf besmettingen tot hernieuwde contactbeperkingen leidt, zullen bedrijven aanvullende productieproblemen ondervinden en te maken krijgen met een verder afnemende vraag, terwijl hun buffers toch al aangetast zijn. In zo’n scenario krimpt het bbp ook in 2021, loopt de werkloosheid op tot 10% en neemt de staatsschuld toe tot ruim 75% bbp. Het is ook denkbaar dat het herstel sneller verloopt, als het opheffen van contactbeperkingen tot optimisme onder consumenten leidt. Door inhaal van bestedingen bij huishoudens en investeringen van bedrijven, kan de stijging van de werkloosheid beperkt blijven. In zo’n scenario van sterk herstel kan het bbp in de loop van 2021 weer boven het niveau van eind 2019 uitkomen.

Omzet H&M gehalveerd in tweede kwartaal

De omzet van de H&M Group is in het tweede kwartaal van het lopende boekjaar (van 1 maart tot 31 mei 2020) met 50 procent gedaald naar 28,7 miljard Zweedse Kroon (omgerekend zo’n 2,7 miljard euro). De online verkoop steeg in het betreffende kwartaal met 32 procent. Dat blijkt uit het kwartaalverslag van de groep, waaronder H&M, Cos, Weekday, Monki, & Other Stories, Arket en Afound vallen. De omzetontwikkeling werd sterk beïnvloed door de maatregelen rond het coronavirus en als gevolg daarvan de sluiting van winkels. Half april werd ongeveer 80 procent van de winkels van de H&M groep tijdelijk gesloten en vanaf eind april begon de groep geleidelijk winkels te heropenen. Momenteel zijn ongeveer 900 winkels (18% van het totale winkelbestand) nog dicht. De omzet heeft zich in juni al wel wat hersteld, maar er is nog steeds sprake van een daling. In de periode van 1 tot 13 juni daalde de omzet met 30 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Guess gaat winkels sluiten

Guess? Inc. is van plan om wereldwijd ongeveer 100 winkels te sluiten, schrijft Business of Fashion. Dat is ongeveer negen procent van het totale winkelbestand van het Amerikaanse modebedrijf. De sluitingen moeten de komende 18 maanden plaatsvinden en hebben betrekking op Noord-Amerika en China. Veel huurcontracten van de retailer lopen binnenkort af, wat het management de kans geeft om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden. Door de sluiting van winkels daalde de omzet van Guess in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar (2 februari tot 2 mei 2020) met 50 procent. Het bedrijf wil de winkelportefeuilles over de hele wereld optimaliseren om de winstgevendheid te verhogen. Bovendien heeft de coronapandemie de verschuiving naar online winkelen versneld. In Nederland heeft Guess tien winkels en twee outletstores, maar over de toekomst van de winkels in Europa is niks bekend gemaakt.

Drukte in kleine plaatsen minder afgenomen dan in grote steden

In het algemeen is de drukte in plaatsen met minder dan dertigduizend inwoners sinds de invoering van de coronamaatregelen veel minder afgenomen ten opzichte van vorig jaar dan in de grotere steden. Dat blijkt uit de cijfers van Bureau RMC. In kleine plaatsen zijn de winkels voor eerste levensbehoeften vaak in het centrum gevestigd, waardoor de drukte daar stabieler bleef. Bij de middelgrote steden liep de drukte nadat de coronamaatregelen van kracht werden hard terug, maar steden als Groningen en Alphen aan de Rijn krabbelen nu langzaam weer overeind. Qua drukte komen deze steden weer wat meer in lijn met de kleinere plaatsen. Voor grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ligt de drukte nog steeds ver onder het niveau van vorig jaar. Deze steden trekken normaal gesproken veel toeristen. Bureau RMC signaleert over het algemeen wel dat de winkelstraten steeds drukker worden. Donderdag 11 juni was zelfs de drukste dag sinds de coronacrisis. Wel zijn de verschillen per plaats groot en het aantal mensen in de winkelstraat is nog lang niet op het niveau van 2019. Het was vorige week nog steeds 53,2% minder druk dan dezelfde week vorig jaar.