TOP

Hema akkoord over verlaging schulden, Smit Mode in surseance en Marieke Elsinga nieuw gezicht van Oscar&Jane

Warenhuis Hema heeft een akkoord bereikt met schuldeisers over het verlagen van de schulden. Verder: In de retail is het aantal faillissementen in mei gedaald, De Zuidhollandse moderetailer Smit Mode heeft uitstel van betaling aangevraagd en Marieke Elsinga is het nieuwe gezicht van modemerk Oscar&Jane. Je leest het in het nieuwsoverzicht van 15 juni.

Hema akkoord verlaging schulden, Boekhoorn aan de zijlijn

HEMA heeft een akkoord bereikt met schuldeisers over het verlagen van de schulden. Dat meldt BNR. Volgens het winkelbedrijf betekent de overeenkomst dat obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld alle aandelen in handen krijgen. Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro. Marcel Boekhoorn, de eigenaar van HEMA, kon eerder op zondag geen akkoord bereiken met de schuldeisers van het warenhuis. Daardoor zal het bedrijf in handen komen van de schuldeisers en staat Boekhoorn nu buitenspel

Volgens HEMA-topman Tjeerd Jegen is de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar het weer financieel gezond maken van het bedrijf. Met de deal wordt alleen al de jaarlijkse rentelast met 20 miljoen euro verlaagd naar circa 30 miljoen euro. Verder wordt de kaspositie van HEMA versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

FNG krijgt tien miljoen euro uitstel

FNG is erin geslaagd om voor tien miljoen euro uitstel van betaling te krijgen. Dat schrijft RetailDetail. Op de algemene vergadering van FNG, naar aanleiding van de publicatie van de zwakke jaarcijfers van de modegroep, zijn enkele schuldeisers ermee akkoord gegaan pas later hun geld terug te zien. Obligaties die werden uitgegeven in augustus 2018, goed voor een nominale waarde van 10 miljoen euro, hoeft het modehuis achter CKS, Miss Etam en Fred & Ginger pas in 2023 terug te betalen. De noodlijdende modegroep hoopt nu ook voor meer dan 20 miljoen euro andere openstaande obligaties uitstel te krijgen. FNG wilde dat al op de algemene vergadering voor elkaar krijgen, maar er kwamen te weinig aandeelhouders opdagen om tot een geldige stemming te komen. Nu organiseert de modeholding extra bijeenkomsten op 26 juni, om ook voor die 20 miljoen euro uitstel te krijgen.
ten op 26 juni, waar een kwart akkoord moet gaan met uitstel tot 2023 in plaats van 2021.

Aantal faillissementen in de detailhandel gedaald in mei

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. Er zijn in mei 73 bedrijven minder failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. In de retail is het aantal faillissementen in mei ook gedaald. In mei gingen er 27 bedrijven failliet, tegen 35 in april. In de categorie Overige artikelen, waartoe kledingwinkels behoren, is ook sprake van een daling: 12 in mei tegen 17 in april. De trend is na september 2018 wel licht stijgend. In de eerste 5 maanden van 2020 lag het aantal faillissementen bijna 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Marieke Elsinga is het nieuwe gezicht van Oscar&Jane

Modemerk Oscar&Jane heeft een opvolger gevonden voor Geraldine Kemper, die de afgelopen twee jaar het gezicht was van het merk. Radio-dj Marieke Elsinga bij Q-Music wordt de nieuwe merkambassadeur en zal deze zomer een eigen collectie lanceren met Oscar&Jane. Speels, sexy en stralend, een perfecte match met het merk zegt Annet Broekhuis, eigenaar van Brand Facilities, het bedrijf waar het merk onder valt, in een persbericht.

Smit Mode heeft uitstel van betaling aangevraagd

De Zuidhollandse moderetailer Smit Mode heeft uitstel van betaling aangevraagd. “Reden van de surseance zijn de teruglopende omzetten die ontstonden door het coronavirus”, vertelt bewindvoerder Chris van den Bergh van Van den Herik & Verhulst Advocaten N.V. tegen aan RetailNews. Dat resulteerde in betalingsproblemen, en die waren uiteindelijk de aanleiding voor de surseance die afgelopen vrijdag door de rechtbank is verleend. De bewindvoerder gaat komende week op zoek naar een mogelijke investeerder voor Smit Mode, zodat de kledingketen een doorstart kan maken. “Over een week hoop ik daar meer duidelijkheid over te kunnen geven”, aldus de bewindvoerder. Het familiebedrijf Smit Mode heeft achttien winkels in onder meer Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. De kledingketen verkoopt dames- en herenkleding en bestaat al sinds 1872.