TOP

Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends winter 2021-2022

Het halfjaarlijkse trendseminar van Lidewij Edelkoort werd dit seizoen vanwege de coronamaatregelen online gehouden, maar haar boodschap was er niet minder duidelijk om. “Voor het eerst in de modegeschiedenis verschuift wit naar de winter.”

Foto: Wit op de catwalk bij Jil Sander voor winter 2020-2021 (foto @Estrop)

Lidewij Edelkoort presenteerde op donderdag 4 juni vanuit Zuid-Afrika, waar zij al enige tijd in lockdown zit, via een webinar met Appletizer haar visie op de trends voor winter 2021-2022. Uiteraard kon ze niet om de coronacrisis heen. “Er komt een enorme vernauwing in het aanbod, het is ondoenlijk om zoveel goederen te maken. We moeten zuiniger zijn met materialen, dichterbij huis produceren en zorgen voor de productielanden die we gaan verlaten. Ik ben niet ongelukkig over dit moment. Het is verschrikkelijk, maar we moeten door dit trauma heen om te veranderen. Tijdens de lockdown konden we nadenken. We moeten minder vliegen, minder kopen, minder stressen, minder in de auto, meer van onze kinderen meemaken. We staan aan de vooravond van een nieuwe periode.”

Wit als symbool voor stillness

Haar presentatie kreeg de voor deze tijd toepasselijke titel Stillness, daarmee verwijzend naar een tijdperk van rust en duurzaamheid. Met als symbool de kleur wit die in de hele presentatie terug kwam. “Wit staat voor een gevoel van verlichting. We hebben behoefte aan rust, kalmte en vrede. Wit kwam vanaf de voeten naar boven. Eerst zagen we de witte tennisschoenen, toen de witte tassen en zo steeds hoger. Voor het eerst in de modegeschiedenis verschuift wit van de zomer naar de winter. Daarnaast spelen ook lichte neutralen een grote rol. Er is maar een kleine range donkere kleuren. Dat is heel bijzonder voor de winter.”

De 10 opvallendste tendensen voor winter 2021-2022:

1 Centraal staat de kleur wit. Van het wit van suiker, sneeuw en ijs tot het wit van mist, schuim en room. Wit is nog steeds heel belangrijk voor schoenen (booties), maar ook voor accessoires als kragen en manchetten om een outfit een wit accent te geven.

2 Naast wit spelen (lichte) neutralen een belangrijke rol. Het kleurenpalet is voor de winter bijzonder licht, met maar een heel kleine range donkere kleuren.

3 Verwacht volgens Lidewij Edelkoort een grote revival van knitwear. Van fijne of harige breisels als mohair tot volumineuze fantasiebreisels. Vooral in wit, neutrale tinten en natuurlijke wolkleuren.

4 Layering is belangrijk. Met lagen van transparante stoffen als zijde, kant en tule. Maar ook het inpakken met lagen en outerwear om jezelf buiten te beschermen. Denk aan grote warme overslagjassen.

5 Dierenhuiden dienen als inspiratie en dan met name die van vogels. “We gaan van cats naar birds.” Dat zien we aan veerachtige 3D-structuren in stoffen, maar ook in het kleurgebruik. De struisvogel is een belangrijke inspiratiebron.

6 We zijn nog niet klaar met romantische invloeden: volants, ruches, smok, kant, borduursels, kleine bloemen, pastelkleuren en materialen geïnspireerd door keukenlinnen. Romantisch kan landelijk zijn, maar ook geïnspireerd door kinderen met jurken met hoge tailles, sokken in schoenen en suiker- en snoepkleuren.

7 Heel belangrijk zijn stoffen met reliëf, vaak geïnspireerd door de natuur. Deze ontwikkeling noemde Lidewij Edelkoort al in haar presentatie voor zomer 2021 en gaat in de winter daarna door. Er zijn bijna geen ‘platte’ stoffen te vinden. “Het is wild en architectonisch.”

8 Duurzaamheid blijft een belangrijk thema, wat zich uit in recycling en hergebruik van stoffen en kledingstukken. Sommige items en materialen zien eruit alsof ze uit elkaar vallen. “Het hoeft niet altijd nieuw.”

9 Naast het vrouwelijke en romantische zijn er ook mannelijke invloeden. Die zijn we vooral in mannelijke stoffen als tweed, wol en fluweel en in klassieke Engelse stijlen (geruit).

10 Zwart wordt veel toegepast als accent bij wit. Denk bijvoorbeeld aan zwarte sokken in witte Birkenstocks. Of zwart lint om een witte jurk.

Lees terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de vrouwenmodetrends voor winter 2020-2021 en zomer 2021.