TOP

Patagonia blijft Facebook boycotten, oprichter Bulaggi overleden, schadevergoeding voor en House of Dagmar maakt collectie met Zalando

Patagonia blijft Facebook boycotten, de oprichter van tassenmerk Bulaggi is overleden en het doek is voor de verkiezing van Best Geklede Man is definitief gevallen. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 1 november.

Foto: Zalando

Patagonia blijft Facebook boycotten

Patagonia boycot Facebook en roept andere bedrijven hetzelfde te doen. Dat meldt onder meer Retailtrends. Aanleiding is de onthulling van de Facebook Papers, waarin misstanden binnen het bedrijf aan de kaak worden gesteld. Zo zou het platform te weinig doen tegen de verspreiding van haatberichten en desinformatie over klimaatverandering en de democratie. Voor Patagonia was dat in juni vorig jaar aanleiding om te stoppen met adverteren op Facebook en dat doet het merk tot op de dag van vandaag nog steeds.  een verklaring op de website. In een verklaring op de website van het merk zegt CEO Ryan Gellert dat de gelekte documenten nog eens laten zien dat Facebook niet optreedt tegen de ‘onherstelbare schade’ die wordt aangericht. “De leidinggevenden van Facebook weten welke stappen ze kunnen nemen om die schade te beperken, maar ze hebben herhaaldelijk nagelaten om te hervormen.” Zolang Patagonia geen verbetering ziet, gaat het door met de advertentieboycot. “We moedigen andere bedrijven aan om samen met ons Facebook te pushen om mensen en planeet boven winst te stellen.”

Oprichter tassenmerk Bulaggi overleden

De oprichter van tassenmerk Bulaggi, Wim Walraven, is overleden, zo laat het merk weten in een persbericht. Walraven richtte in 1969 zijn bedrijf ARWA BV op samen met zijn vrouw Trix aan de Koninginneweg in Hilversum in de kelder van hun appartement. De ondernemer startte met leren riemen en breidde dat al snel uit met leren tassen, schrijfmappen en koffers. Rond 1980 werd Bulaggi gelanceerd en werd er onder dat label fashioncollecties gemaakt, toentertijd een van de eerste PU-merken in Europa. ‘Wim was een echte pionier en heeft in veel landen zoals Zuid- Amerika en het Verre Oosten altijd de mooiste en beste producten gezocht voor zijn collecties’, aldus het persbericht. Onder zijn leiding groeide het tassenmerk uit tot een internationaal familiebedrijf. Het merk meldt dat het kantoor van Bulaggi & More in Hilversum op 2 november dicht is ter nagedachtenis aan Wim Walraven.

Esquire stopt en daarmee ook verkiezing Best Geklede Man

Nooit meer een verkiezing Best Geklede Man van Esquire; nadat het magazine eerder dit jaar uit de schappen verdween, gaat deze maand de website ook uit de lucht, zo meldt de titel. Het blad eerde vele goedgeklede Nederlandse mannen met de jaarlijkse verkiezingen. De laatste editie was in 2020, toen werden er twee winnaars gekozen: rapper Ray Fuego en Paul Rem, conservator bij Paleis het Loo. In de 23 jaar dat de prijs wordt uitgereikt, was het nog nooit voorgekomen dat twee kanshebbers hetzelfde aantal stemmen kregen van de publiek- en vakjury. Humberto Tan sleepte vorig jaar nog de oeuvreprijs in de wacht. De verkiezingen begonnen ooit met Pim Fortuyn als winnaar, gevolgd door Humberto Tan het jaar daarop. Jules Deelder werd twee keer uitgeroepen tot Best Geklede Man.

Schadevergoeding voor slachtoffers Van der Vlis

Slachtoffers van het bloedbad dat Tristan van der Vlis aanrichtte in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn, krijgen een schadevergoeding uitgekeerd. Dat is tien jaar na het bloedbad in het winkelcentrum. Dat meldt Nu.nl. Belangenbehartiger Orlando Kadir vertelt aan de krant dat 21 van zijn cliënten een schadevergoeding uitgekeerd hebben geregen, 66 andere slachtoffers kunnen dit jaar nog een regeling verwachten. Het zou gaan om tot wel tienmaal het gevraagde bedrag. Van der Vlis trok op 9 april 2011 een pistool in het winkelcentrum, verwondde zeventien mensen en beroofde vijf mensen van het leven. Daarna pleegde hijzelfmoord. In 2018 oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de politie deels verantwoordelijk is voor het schietdrama in de Zuid-Hollandse gemeente. De geesteszieke Van der Vlis was namelijk een wapenvergunning verstrekt, wat tegen de norm ingaat en het korps dus wordt aangerekend.

House of Dagmar maakt capsulecollectie met Zalando

House of Dagmar heeft een capsulecollectie gemaakt voor e-commerce speler Zalando, zo staat in een persbericht. Het Zweedse label doet dat in het kader van het binnen slepen van Zalando Sustainability Award tijdens de eerste Zalando Sustainability Award tijdens de Copenhagen Fashion Week AW21. De collectie bestaat uit 20 duurzaam geproduceerde items die op de markt worden gebracht met een onderbouwing van de milieu-impact van de collectie. De prijs maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie van Zalando ‘do More’, waarmee het modemerken wil aanmoedigen om duurzamere materialen te verkennen, betere processen en strategieën te benutten die bijdragen aan een duurzamere industrie, aldus het perscommuniqué. Zalando heeft zich ten doel gesteld om tegen 2023 25% van het aanbod uit duurzamere producten te laten bestaan.