TOP

Onderzoek: winkeliers verliezen 1 miljard aan diefstal

Nederlandse winkeliers verloren het afgelopen jaar 1,26 miljard euro als gevolg van diefstal, interne fraude en fouten. Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Retail Theft Barometer, het onderzoek naar winkelcriminaliteit in 43 landen wereldwijd. Dit is een stijging van 6,6 procent ten opzichte van vorig jaar en kost elk Nederlands gezin jaarlijks 208,45 euro.

In bijna alle winkelsectoren is de schade als gevolg van derving gestegen. Winkels in modeaccessoires en merkkleding lijden relatief de grootste schade gevolgd door voedingsspeciaalzaken en doe-het-zelf winkels. Europese winkeliers verloren gezamenlijk meer dan 36 miljard euro als gevolg van criminaliteit en interne fouten. Wereldwijd was de schade 88 miljard euro.

Interne fraude
In Nederland zijn winkeldieven (633 miljoen euro) de grootste oorzaak van schade. Bijna een derde (370 miljoen euro) wordt gestolen door eigen medewerkers. Wat opvalt is dat het gemiddelde schadebedrag bij interne fraude (1.381 euro) velen malen hoger ligt dan het gemiddelde schadebedrag bij stelende klanten (93 euro). De reden hiervoor dat de interne fraude vaak over een langere periode wordt gestolen. Ondanks de gestegen schade zijn beide bedragen wel gedaald ten opzichte van 2010.

Maatregelen
Nederlandse winkeliers geven jaarlijks 378 miljoen euro uit aan beveiliging en het voorkomen van interne fouten. Niet alleen beveiliging tegen diefstal, maar ook controle en registratiesystemen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van schade. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer winkeliers inzetten op het trainen van medewerkers en de toename van het gebruik van artikelbeveiliging. Hiddo Hilboezen van Checkpoint Systems constateert dat winkeliers de afgelopen jaren meer hebben ge├»nvesteerd in beveiliging: “Door het aanbrengen van beveiligingslabels voor levering aan de winkel besparen winkeliers een hoop werk en kunnen meer producten worden beveiligd. Veel producten worden ook nog eens onzichtbaar beveiligd.”

Over het onderzoek
The Global Retail Theft Barometer is een onderzoek op basis van gegevens van 1.187 winkelbedrijven met wereldwijd meer dan 250.000 vestigingen en een gezamenlijke omzet van 734 miljard euro. Het onderzoek betreft de periode juli 2010 tot en met juni 2011 en wordt uitgevoerd professor Joshua Bamfield van het Centre for Retail Research.