TOP

Naar schatting al 20.000 winkels dicht, Thuiswinkel.org wil langere retourtermijn en mode-ondernemer met corona weer aan het werk

Thuiswinkel.org roept webshops op de retourtermijn te verlengen, Blijdesteijn Mode is de dupe geworden van een ramkraak en Locatus schat dat zo’n 15.000 tot 20.000 winkels inmiddels dicht zijn. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 25 maart.

Locatus: ‘Inmiddels zo’n 15.000 tot 20.000 winkels dicht’

Gekeken naar alle winkels in Nederland (dat zijn er ruim 90.000) dan is naar schatting inmiddels 15.000 tot 20.000 van de winkels in ieder geval voorlopig, gesloten door de coronacrisis, meldt Locatus op zijn website. Het bedrijf maakt die schatting op basis van een rondgang in Zeist, waar 30 procent van de winkels dicht is. Het gaat dan vooral om zaken die niet-noodzakelijke producten verkopen, zoals mode- en luxeartikelen. Locatus verwacht dat er de komende dagen nog meer winkels hun deuren zullen sluiten, vanwege de gezondheidsrisico’s of vanwege te geringe omzetten.

Bijenkorf haalt streep door festiviteiten

De Bijenkorf bestaat deze maand precies 150 jaar – op 23 maart om precies te zijn – en zou dit op allerlei manieren vieren, maar vanwege het coronavirus is een groot deel van de festiviteiten geschrapt. Sinds een week zijn ook de winkels al dicht. “De evenementen hebben we twee weken geleden uitgesteld”, laat een woordvoerder aan Nu.nl weten. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat op 23 maart eenzame ouderen een taartje zouden komen eten in de winkels. In plaats daarvan heeft het warenhuis zevenhonderd taartjes bezorgd bij zorginstellingen in de zeven steden waar de Bijenkorf een vestiging heeft. Wat wel doorgaat is, zijn feestelijk aangeklede etalages. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan maken 150 merken een speciale uitvoering van hun meest iconische product, die zijn wel gewoon te bestellen.

Thuiswinkel.org: verleng retourtermijn

Thuiswinkel.org roept webwinkels op om de herroepingstermijn vanaf nu tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen nu niet alle consumenten tijdens de coronacrisis hun online bestellingen op tijd terug kunnen sturen. Normaal gesproken staat er 14 dagen voor. Het verlengen van de retourtermijn speelt niet alleen consumenten in de kaart, het heeft volgens de brancheorgansiatie ook voordelen voor webwinkels en vervoerders. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: “Veel webshops en vervoerders geven aan dat in sommige sectoren volumes fors zijn toegenomen. Vervoerders geven aan dat zij de forse toename van het aantal online bestellingen vooralsnog aankunnen, maar laten ook weten dat zij erg gebaat zijn bij een verruimde retourtermijn. Als er meer tijd is om pakketjes terug te sturen, zal de druk in de komende weken verlaagd worden.”

Ramkraak bij Blijdesteijn Mode

Modezaak Blijdesteijn Mode in Tiel is in de nacht van zondag op maandag de dupe geworden van een ramkraak, meldt Omroep Gelderland.  Een gestolen auto reed dwars door de voorpui heen, vervolgens is er kleding meegenomen. De ramkraak vond rond 03.30 uur plaats bij de ingang aan de Varkensmarkt. Het gaat volgens eigenaar Bram van Blijdesteijn oom een doelgerichte actie. “Je mag hier niet over de promenade rijden, dus het kan geen ongeluk zijn geweest.” Aan het begin van de straat staan paaltjes om verkeer tegen te houden, maar die stonden ‘s nachts volgens de modezaak naar beneden. De politie doet onderzoek naar de ramkraak. Er is zover bekend nog niemand aangehouden.

Nederlandse coronapatiënt en mode-ondernemer weer aan het werk

De eerste coronapatiënt in ons land, een 56-jarige modeondernemer, is weer aan het werk. hij maakt het goed, vertelde de Tilburgse burgemeester Theo Weterings dinsdagavond in het televisieprogramma Jinek. Ook het gezin van de ondernemer is inmiddels klachtenvrij, aldus Weterings. De echtgenote en 23-jarige dochter van de man raakten eveneens besmet met het coronavirus. De man werd op 27 februari opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg opgenomen, waar hij in geïsoleerd lag. BNR Nieuwsradio meldde eerder al dat hij op zakenreis was in Noord-Italië, waar toen de modebeurzen Micam en White plaatsvonden in Milaan. Het vermoeden bestaat dat de man het virus in daar heeft opgelopen.