TOP

Miss Etam presteert uitstekend, Versace krijgt een nieuwe eigenaar en betaalt H&M nog steeds slecht?

Winkelketen H&M zou in de afgelopen vijf jaar onvoldoende hebben gedaan om arbeidsomstandigheden te verbeteren en lonen te verhogen, zoals het bedrijf had beloofd. Verder: de Nederlandse vrouwenmodeketen Miss Etam draagt met een omzet van 51,9 miljoen euro voor 20,7 procent bij aan de omzet van de FNG Groep, Michael Kors zou dicht bij een overname van Versace zijn en de VRO gaat op zoek naar de macht van Amazon. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 24 september.

Schone Kleren Campagne: H&M komt belofte van leefbaar inkomen kledingmakers niet na

Winkelketen H&M zou in de afgelopen vijf jaar onvoldoende hebben gedaan om arbeidsomstandigheden te verbeteren en lonen te verhogen, zoals het bedrijf had beloofd, meldt onder meer NU.nl. Dat stelt de internationale organisatie Schone Kleren Campagne op basis van onderzoek onder werknemers in Bulgarije, Turkije, India en Cambodja. Volgens het rapport leven veel werknemers onder de armoedegrens en maken ze te veel uren. Die combinatie leidt volgens de Schone Kleren Campagne tot ondervoeding, oververmoeidheid en flauwvallen op de werkvloer.

Miss Etam en Brantano zorgen voor de helft van alle omzet bij FNG

De omzet van Benelux-kledinggroep FNG kwam in de eerste zes maanden uit op 251,1 miljoen euro, een stijging van tien procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt RetailDetail. ‘De brutobedrijfswinst haalde een nulletje minder: de REBITDA klom van 19,3 miljoen euro vorig jaar tot 25,1 miljoen euro, goed voor 30,2 procent meer. Vooral op Miss Etam en op Brantano, die volgens de topman nu weer op de kaart staan, is Penninckx trots. De beide ketens zijn al goed voor meer dan de helft van de omzet van de groep: de Nederlandse damesmodeketen Miss Etam draagt met een omzet van 51,9 miljoen euro voor 20,7 procent bij en Brantano met 77,9 miljoen euro omzet zelfs 31 procent. ‘

Wordt Michael Kors de nieuwe eigenaar van Versace?

Handtassenfabrikant Michael Kors Holding Ltd. zou dicht bij een overeenkomst om Gianni Versace SpA te kopen nadat het iconische Italiaanse modehuis belangstelling had getrokken van verschillende partijen, zeggen mensen die bekend zijn met de plannen. Dat meldt Business of Fashion. Michael Kors kan al deze week een deal aankondigen die Versace op ongeveer $ 2 miljard waardeert, zeiden de bronnen, die anoniem wilden blijven. De Versace-familie zal onder elke overeenkomst een rol blijven spelen in het bedrijf, zeiden ze. Terwijl de gesprekken vergevorderd zijn, zijn er nog geen definitieve afspraken gemaakt, aldus de bronnen.

Deze winkelmedwerker werkt al 50 jaar voor een Delftse kledingzaak

Op de website Indebuurt Delft een interview met Wim Nagtegaal. Al 50 jaar een vast gezicht in de winkel van Van Uffelen Mode aan de Jacob Gerritsstraat in Delft. In 1968 kwam hij bij Van Uffelen terecht toen zijn toenmalige werkgever in Alphen werd overgenomen door Van Uffelen: “Op 1 september zat ik precies vijftig jaar bij de zaak, waarvan veertig jaar in Delft” En nog steeds vindt Wim het niet saai. Sterker nog, stiekem is hij al dik anderhalf jaar met pensioen: “Toen ik met pensioen ging, werd me gevraagd of ik nog twee dagen in de winkel wilde blijven werken. Dat wilde ik eigenlijk ook zelf wel heel graag.” Omdat deze man al zolang in de winkel werkt, heeft hij namelijk een behoorlijk klantenbestand opgebouwd: “Mijn vaste klantenkring dunt wel een beetje uit hoor, maar ik heb nog wel veel jonge mannen die zeggen ‘mijn vader kocht hier ook al’.”

Kijktip: Amazon zij met ons

Amazon is de grootste winkel van de wereld. CEO Jeff Bezos is de rijkste man op aarde. Cloud computing, medische distributie, de verkoop van levensmiddelen en video streaming; de ambities van Amazon lijken grenzeloos. Wat is het businessmodel van de online shopgigant? Innovatie en gezond ondernemerschap of uitbuiting en het uitschakelen van concurrentie? VPRO’s Tegenlicht probeert een antwoord te geven op deze vragen. Op 30 september 2018, om 21.05 uur, op NPO 2.