TOP

Miss Etam en Promiss toch failliet, wel kans op doorstart

De rechter heeft Etam Groep Retail op dinsdag failliet verklaard. Dat meldt de curator in een persbericht.

De Etam Groep, het moederbedrijf van Miss Etam en Promiss, is op dinsdag 21 april failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Tijdens de surseanceperiode werd duidelijk dat Etam Groep Retail op langere termijn haar schulden niet zou kunnen betalen. Directie en bewindvoerders zijn dan wettelijk verplicht om de rechtbank te vragen de surseance ‘om te zetten’ in een faillissement.


Winkels blijven open


De winkels van Miss Etam en Promiss blijven vooralsnog gewoon open en worden bevoorraad. Ook de webwinkels, de outletwinkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor blijven tot nader order open. Dit is mogelijk door een boedelkrediet van de banken.


Online bestellingen worden geleverd. Aankopen in de webwinkels kunnen alleen via de webwinkel worden geretourneerd of geruild conform de verplichte retourregeling voor thuisaankopen.


Doorstart in de maak


De onderhandelingen over een doorstart gaan gewoon door. De toen aangestelde bewindvoerders mr. Pierre van Voorst en mr. Martijn Vermeeren zijn nu benoemd als curator. Zijn gaan nu proberen binnen enkele weken een doorstart te realiseren. Volgens het persbericht hebben meerdere partijen inmiddels een overnamebod gedaan, die deze week bekeken zullen worden. Over de inhoud van de biedingen doen de curatoren geen mededelingen.


Gevolgen voor leveranciers


De rechtbank Den Haag heeft een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd. Gedurende deze periode kunnen leveranciers eventuele rechten op de inboedel van Etam Groep Retail niet uitoefenen. De curatoren zullen zich eerst een beeld moeten vormen van de omvang van de boedel en de rechten die verschillende crediteuren daarop hebben.


Leveranciers van Etam Groep kunnen hun vordering op het failliete bedrijf wel indienen bij decuratoren, via de site www.crediteurenlijst.nl. Ook crediteuren die zich al tijdens de surseance hebben gemeld dienen hun vordering nu formeel kenbaar te maken bij de curatoren.


Contracten van werknemers


De curatoren zullen de contracten met alle medewerkers opzeggen. Tijdens de opzegtermijn van maximaal 6 weken blijven de medewerkers in dienst én aan het werk voor de Etam Groep. Zij krijgen hun salaris en vakantiegeld over deze resterende periode betaald via de UWV loongarantieregeling. Het UWV is ingelicht en start zo snel mogelijk een registratieprocedure om de salarissen te kunnen uitbetalen. Dit kan enkele weken duren.