TOP

‘Dramatische’ winkelomzetten in januari, personeel Miss Etam en Steps op straat en nieuwe modepodcast

Bijna driekwart van de gesloten winkels zag de omzet in januari met 60 tot 100 procent teruglopen, blijkt uit onderzoek van Inretail. Ondernemersvertegenwoordigers uit 75 plaatsen sluiten zich aan bij de oproep van de brancheorganisatie om winkels op 3 maart te heropenen. Verder zijn bijna driehonderd medewerkers van Miss Etam en Steps hun baan kwijtgeraakt, doordat de personeels-bv’s van moederbedrijf Nxt Fashion failliet zijn verklaard. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 19 februari.

Inretail: ‘dramatische’ januari-omzetten voor gesloten winkels

Bijna driekwart van de gesloten winkels zag de omzet in januari met 60 tot 100 procent teruglopen, blijkt uit onderzoek van Inretail onder 1300 deelnemers binnen de mode-, schoenen-, sport- en woonbranche. Van de ondervraagde ondernemers geeft 72 procent aan ‘heel erg bezorgd’ te zijn over het voorbestaan van zijn of haar bedrijf. Half januari was dit 63 procent. Het aantal ondernemers met liquiditeitsproblemen is naar 56 procent gestegen. “Het geld is op”, stelt woordvoerder Paul te Grotenhuis in een persbericht. “Ondernemers duiken steeds dieper in de schulden. Door de gekozen rechtsvorm bij de start van het bedrijf – bijvoorbeeld een eenmanszaak of vof – dreigen talloze persoonlijke faillissementen.” Als te veel spelers omvallen, wordt het volgens Inretail ook voor degenen die de crisis wél overleven onmogelijk. Lokale winkels kunnen naast elkaar bestaan, maar niet afzonderlijk, stelt de brancheorganisatie, die het kabinet opnieuw oproept om heropening vanaf 3 maart toe te staan.

Personeels-bv’s Miss Etam en Steps failliet, bijna 300 mensen op straat

Bijna driehonderd medewerkers van modeketens Miss Etam en Steps zijn hun baan kwijt, nadat de rechter afgelopen woensdag twee onderdelen van moederbedrijf Nxt Fashion failliet heeft verklaard. Het faillissement betreft de bv’s waarin het winkelpersoneel van de modeketens was ondergebracht, meldt curator Nils Reerink aan NRC. De arbeidsovereenkomsten van de in totaal 298 personeelsleden zijn beëindigd. Het is nog niet duidelijk wat er nu met de Miss Etam- en Steps-winkels, die vanwege de lockdown gesloten zijn, gebeurt. Daarover wordt volgens Leerink op dit moment overlegd. Lees hier verder.

Mango introduceert nieuw winkelconcept

Mango lanceert een nieuw winkelconcept dat sterk beïnvloed is door de mediterrane cultuur en stijl, met een warm kleurenpalet en natuurlijke materialen als marmer, hout, leer en espartogras. Dat meldt de Spaanse winkelketen in een persbericht. Met aandacht voor duurzaamheid in de vorm van een energiezuinige verlichting en -temperatuurregeling en het gebruik van milieuvriendelijke materialen als ecologische verf. Verder vervolgt Mango de samenwerking met Moda re- voor een project waarbij gebruikte kleding en schoenen worden ingezameld voor hergebruik. De Spaanse modeketen introduceert in het winkelconcept ook een aantal nieuwe services, waaronder ruimere paskamers en de mogelijkheid om op elke verdieping af te rekenen. De komende maanden wordt het concept uitgerold naar de Europese flagshipstores van het bedrijf, te beginnen in Düsseldorf. De eerste vestiging in de nieuwe stijl krijgt een oppervlakte van 1400 vierkante meter en opent in het Kö-Bogen II-gebouw. Dit pand staat ook wel bekend als de ‘green building’ vanwege de begroeiing op de gevel en het dak.

Steden en dorpen trekken samen op voor oproep heropening

Centrummanagers, ondernemers- en binnenstadverenigingen uit 75 plaatsen sluiten zich aan bij de oproep van Inretail aan de politiek om heropening op 3 maart toe te staan. Zij ondertekenden samen met Lokaal Retailbelang, Centrum Management Academy, Collectief Corona en de branches aangesloten bij de Nationale Winkelraad een gezamenlijke brief die vandaag naar alle politieke partijen en burgemeesters van de betreffende steden en dorpen is gestuurd. Als eerste stap stellen de vertegenwoordigers voor versneld gefaseerd terug te gaan naar de situatie voor de huidige lockdown, waarbij retail, horeca en culturele instellingen open waren. “Ook toen waren we in staat om met gezond verstand en goede maatregelen te zorgen voor een gastvrije en veilige binnenstad”, schrijft Inretail-directeur Jan Meerman namens de ondernemersvertegenwoordigers. Hij vervolgt: “Onze winkeliers, kappers, horecaondernemers en cultuursector zitten te springen om op een veilige, verantwoorde en gastvrije manier hun klanten en bezoekers weer te ontvangen. Hiervoor liggen per sector slimme plannen en maatregelen klaar. Plannen die bewezen effectief zijn, het mogelijk maken weer op een verantwoorde manier gastvrij te zijn en bijdragen aan het weer versterken van onze binnensteden.”

Modejournalist Georgette Koning lanceert eigen podcast

Modejournalist Georgette Koning komt met een maandelijkse podcast, De Modeshow, die focust op de inhoudelijke kant van mode. “Omdat mode meer is dan kijken naar jurken op een catwalk”, stelt ze in een persbericht. In De Modeshow duidt ze de ontwikkelingen in de fashionindustrie in gesprek met modemakers. De eerste aflevering staat nu online en draait om de snelle opkomst van de digitale catwalkshow, met livestreams, mini-modefilms en het oprukkende ‘gamification’, ofwel het toepassen van gametechnieken in een virtuele modeomgeving. De Modeshow is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Stitchee en Youtube.

Beeld: Mango